Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип от българи в Швейцария поде кампания за превенция срещу човешкия папилома вирус

Заразата е сред най-бързо разпространяващите се в световен мащаб

Снимка: hpv-shield.ch

80% от полово зрялото население на света вече се е срещало с опасния човешки папилома вирус (ЧПВ). Тази стряскаща статистика дава основание да се смята, че сме изправени пред предизвикателствата на най-често срещаната полово преносима инфекция – твърдят лекарите, които най-добре познават страданията на пациенти, подценили риска от нея. Сред повече от 100-те типа ЧПВ вируси има такива, които се считат за високорискови и могат да причинят голям процент атипични промени в тъканите, дори и рак след години на постоянна инфекция. Доказано е също, че до 99% от случаите на рак на маточната шийка (РМШ) имат генетичен материал на вируса. А ракът на шийката на матката е вторият по честота сред жените между 15 и 44 години в Европа, като в риск от развитие на това заболяване ежегодно са близо 325.3 милиона жени. Всяка година приблизително 61 072 жени се диагностицират и 25 829 умират от това заболяване.

Проблемът в България е още по-сериозен. Смъртността у нас е близо два пъти по-висока от средната за ЕС (9/100 000 спрямо 5/100 000) и докато в ЕС се наблюдава тенденция към намаляване в смъртността от РМШ, то в България тя е обратна - към нарастване. В рамките на Европа страната ни е на трето място по смъртност, след Румъния и Молдова. За да се насочи вниманието към този проблем, има изготвена Национална програма за първична профилактика, която е в сила от 2021 до 2024 г.

Д-р Алина Стайков

"Хората обаче не са достатъчно добре информирани за рисковете, които крие ЧПВ" – твърди д-р Алина Стайков, лекар гинеколог с дългогодишна практика в Цюрих, Швейцария. Тя добавя, че инфекцията може да доведе до ред промени на тъкани, които не са смъртоносни, но ако инфекцията продължи с години, вирусът създава условия за развитие включително и на ракови клетки, като засегнати от тъканни промени са както жените, така и мъжете.


Според д-р Алина Стайков и нейния екип, верният път за борба с инфекцията е добрата информираност и превенцията сред повече хора, особено пък когато вирусът застрашава предимно младите хора. За да достигне информацията до възможно най-голяма аудитория, д-р Стайков поде кампания за превенция на риска от зараза с ЧПВ. Освен медийни изяви, кампанията има и атрактивен мултимедиен елемент, създаден специално да привлече младата аудитория. Любопитен факт е, че в този проект участват предимно българи. Сред тях, освен медицински лица, са привлечени музиканти, уеб дизайнери, илюстратори и специалисти по аудио и видео продукция. Те заедно създават анимираната героиня Електра (дарителката на светлина, според гръцката митология), която ще се превърне в разпознаваем символ на кампанията. Креативните артисти Жан Маринов и Мария Маринова създават песента “Ain’t just a thing”, която по ненатрапчив начин поднася основното послание за грижа към собственото здраве.


"Работихме и върху информационен уебсайт, който да акцентира върху най-важното за ЧПВ инфекцията. Използвахме и мултимедийни похвати за да бъдем "по-добре разбрани" – посочва в качеството си на двигател на инициативата д-р Алина Стайков. Пред репортера на Радио България Гергана Манчева тя обясни подхода на кампанията към младите хора:

"Мисля, че начинанието ще бъде успешно, защото младежите обръщат внимание на собственото си здраве, знаят как да го ценят, но начинът по който се е говорило години наред, а и похватите, не са били оптимални. Тази интерактивна комуникация дава възможност подрастващите да задават много въпроси. Просто отиваме на тяхното ниво на комуникация като предлагаме това, което ги интересува и по този начин достигаме до младежката аудитория. Може да се каже, че това е проект, подготвен и реализиран почти изцяло от български екип. Затова имаме голямо желание да достигне той и до България. Да се разбере за какво става въпрос, какъв тип инфекция е това, как да се пазим от нея и как изобщо да носим отговорността за собственото си здраве. Кампанията вече е факт в Швейцария, но  имам много голямо желание да разглася този проект и в България. На първо място интернет страницата ни ще е представена и на български. Надявам се много млади хора да се информират, а и да се ангажират с препоръките, които ще чуят от нашите специалисти. Целта е те сами да поемат отговорност към собственото си здраве и здравето на обществото като цяло."


Снимки: личен архив, hpv-shield.ch, freepik.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45
Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04