Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските младежи, избрали да учат в чужди университети са се увеличили с 11,6%

Изложение за студенти
Снимка: БГНЕС-архив

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина се е увеличил с 11,6 на сто, съобщава БТА. По данни от настоящата кандидатстудентска кампания за чужбина на консултантската агенция "Интеграл", продължава и тенденцията младите хора да предпочитат да кандидатстват паралелно в две или повече държави. До момента 16,5 % от кандидат-студентите са избрали университети в две или повече страни, спрямо 15 % през 2022г.

Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Великобритания или Нидерландия с Белгия, заради таксите и програмите в университетите. Сред най-търсените специалности има ново предпочитание – това на точните науки. Първо място все още заема сферата "Бизнес и мениджмънт" (31%), следвана от "Математика, физика, астрономия" (30%) и "Компютърни науки" (26%).

Снимка: pixabay

На първо място сред предпочитанията на българските студенти, изявили желание да се обучават в чужбина е Нидерландия с 59 %., която привлича кандидати със своите пет университета в топ 100 в света със специалностите: "Икономика и международен бизнес" и с "Компютърни науки и инженерство" в, както и с многообразието от специалности в областта на софтуерното инженерство. Следва Германия (46%), като предпочитаните специалности там са икономика и бизнес, информатика, електроника и електроинженерство, и медицина. На трето в предпочитанията е Австрия (42%), където интересът на кандидат-студентите е насочен предимно към специалностите бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство, както компютърни науки и инженерство. Великобритания е на четвърто място, като за първи път след Брекзит кандидатите от България бележат ръст от 7 процента. Там предпочитаните специалности са биомедицина, архитектура, право, актьорско майсторство и филмово и телевизионно изкуство и са с по-ограничен и специфичен прием от други държави в Европа. Великобритания е безспорен фаворит на континента и по отношение на качеството на висшето образование по икономика, бизнес и финанси, инженерни науки, компютърни науки и софтуерно инженерство, медицина. На пето място в избора на младите българи се нарежда Италия (32%), където търсенето е 2,5 пъти повече в сравнение с предходната година. Кандидатите избират страната заради достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства, както и заради предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области, като икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн.

През последните години се наблюдава засилен интересът и към висшето образование в Белгия, заради достъпната такса от 1092 евро на година и възможността за избор на университети с практическа и академична насоченост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45