Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниела Михайлович: Бях задържана, защото някой не иска да се знае за проблемите в Босилеград

Александър Вучич в Босилеград на 11-ти март
Снимка: Facebook / Julijana Damnjanovic

Първото посещение на сръбския държавен глава Александър Вучич в Босилеград и региона от 97 години насам, с което той постави началото на амбициозна програма за решаването на проблемите в страната, се превърна в повод за арест на двама граждани от български произход. Случаят предизвика широк отзвук у нас, а българското Министерство на външните работи поиска обяснение от сръбския посланик на причините за ареста, „предизвикал негативна реакция в България“.

„Аз като родена и отраснала в Босилеград исках да кажа на президента Вучич, че в Босилеград има много проблеми. Очевидно желанието ни да насочим вниманието му към проблемите на Босилеград, попречи на някого – посочи Даниела Михайлович, една от задържаните преди краткото посещение на Вучич в града ѝ. Пред Радио България младата майка обясни: - Фактът, че президентът е избрал да пристигне с хеликоптер показва, че вероятно знае, че пътищата към Босилеград не са в добро състояние. Ако беше използвал автомобил, щеше да разбере как се пътува до Босилеград. Арестуваха ни по сигнал от някого, че с нашите транспаранти сме смутили обществения ред и него лично. На тях пишеше, че искаме оставката на кмета Владимир Захариев, страдаме от бедност и сме гладни.“

Сръбските медии информират за задържането на българите по време на визитата на президента Александър Вучич в Босилеград на 11-ти март


В отворено писмо до омбудсмана и различни министерства, но останало без отговор, босилеградчани пишат и за нерешаваните с години екологични проблеми в района, провокирани от работата на мина „Караманица“ край града и тази в планината Бясна кобила.

„Дейността на тази в планината води до нейното пропадане и разрушаване. Хората там не се чувстват в безопасност, защото не знаят къде ще бъде следващото разрушаване – споделя ни Даниела. – В планината вече са се образували шест огромни кратера. Реките край мините са замърсени и това е видно с просто око, тъй като водата тече сива или чисто бяла, а тя е необходима за напояване на землищата, както и за животните. Една от мините е спряла работа, но ние не знаем доколко това е подобрило екологията в района, защото изследванията се правят от частна фирма от Нови Сад, на чиито данни аз лично не вярвам.“

Институциите са запознати и с още един проблем - в едно от селата на общината, става ясно от писмото и от думите на Даниела:

Даниела Михайлович

„В това село Гложие от 2015 година са се случили 15 пожара на къщи, коли и всякаква друга собственост. Все още обаче не се знае кои са извършителите. От полицията казват за местата, на които има ток, че причината е в късо съединение, а за местата, на които няма ток – че не знаят. То е едно от малкото села в района, където все още има и млади хора. Те се страхуват да нощуват по домовете си, защото не знаят коя къща ще е следващата запалена.“

Живеещите в района се оплакват и от лошата инфраструктура, която до някои от селата почти липсва. Това представлява реален риск за здравето и безопасността на хората в тях и води до абсурдни случаи, в които за смъртен случай в даденото село се разбира случайно, понякога и месеци по-късно. 

От Даниела Михайлович разбираме, че хората не усещат никаква подкрепа за решаването на проблемите си и от страна на кмета на Босилеград Владимир Захариев. Вероятно това е причината да настояват за неговата оставка.

Междувременно от Министерството на външните работи на България поискаха обяснение за арестите на гражданите с българско самосъзнание в западната ни съседка. В разговор по телефона с посланика на Сърбия у нас Желко Йович, Генералният директор по „Европейски въпроси“ във ведомството Славена Гергова е посочила, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на евроинтеграция на Сърбия.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Julijana Damnjanovic, Даниела Михайлович
По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Северна Ирландия конкурса по български език за четене "Аз Буки Веди"

"През езика се предават българското самосъзнание и идентичност". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 7-ото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от I и II клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е гост на..

публикувано на 03.06.23 в 16:19
Посланикът на България в Румъния Радко Влайков с ученици от училището

България дари на българското училище в Румъния 10 компютъра

Министерството на електронното управление дари 10 броя преносими компютри на българското училище към Посолството на България в Букурещ. Учениците от училище „Йордан Йовков“ получиха новите си придобивки по случай Международния ден на детето.  „Трябва да..

публикувано на 03.06.23 в 12:29

Тазгодишният събор "На мегдана на другата България" представя ритуали, свързани с розобера

Български фолклорни групи от различни европейски държави се събират, за да се надпяват и надиграват на осмото издание на събора "На мегдана на другата България". Събитието се провежда на 3 и 4 юни в чешката столица Прага, а темата е Празник на Розата..

публикувано на 03.06.23 в 05:35