Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бонбони с български розов цвят ще изкушават потребителите в Чехия

Петър Симеонов
Снимка: личен архив

Лавандулова и розова вода, розов цвят и козметични продукти от България предизвикаха истински фурор на най-старото търговско изложение в Европа – "Зелена седмица Берлин", което се състоя в началото на годината. Именно там, компанията на българския розопроизводител Петър Симеонов е осъществила ценни контакти, благодарение на които в Чехия вече ще се произвеждат шоколадови бонбони с розов цвят от Долината на розите.

„Чешката фирма произвежда шоколадови бонбони, чайове и имаме предложение от тяхна страна за съвместна работа на розова вода, която да пуснат на техния пазар, плюс розов цвят за шоколадите“, разясни за БНР-Стара Загора българският производител.

Симеонов отглежда над 100 декара розови насаждения в района на Гурково. Част от продукцията му ще бъде насочена и към Берлин, където местен фризьорски салон ще глези клиентелата си с уханна нашенска розова вода. Всъщност, собствениците на салона са българи, разкрива Симеонов. Те участвали на „Зелената седмица“ в Берлин и останали много впечатлени от българските продукти. Оказва се, че в Германия има огромен интерес към нашенската маслодайна роза, а местните компании отдавна търсели вариант да се снабдят с качествена розова вода. 

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.23 в 11:15

Саудитски телеком инвестира в България 1,2 млрд. евро

Саудитската компания „Tawal“ е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на БТК, които са собственост на United Group. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с..

публикувано на 25.05.23 в 08:20

Брюксел отправи три икономически препоръки към България

В препоръките на Еврокомисията към икономиките на страните от ЕС за България се казва, че заедно с още 14 страни в общността тя не спазва изискването за бюджетен дефицит от 3%. Очаква се тази година дефицитът да е 4,8 %. Препоръчва се София да..

публикувано на 24.05.23 в 15:27