Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бонбони с български розов цвят ще изкушават потребителите в Чехия

Петър Симеонов
Снимка: личен архив

Лавандулова и розова вода, розов цвят и козметични продукти от България предизвикаха истински фурор на най-старото търговско изложение в Европа – "Зелена седмица Берлин", което се състоя в началото на годината. Именно там, компанията на българския розопроизводител Петър Симеонов е осъществила ценни контакти, благодарение на които в Чехия вече ще се произвеждат шоколадови бонбони с розов цвят от Долината на розите.

„Чешката фирма произвежда шоколадови бонбони, чайове и имаме предложение от тяхна страна за съвместна работа на розова вода, която да пуснат на техния пазар, плюс розов цвят за шоколадите“, разясни за БНР-Стара Загора българският производител.

Симеонов отглежда над 100 декара розови насаждения в района на Гурково. Част от продукцията му ще бъде насочена и към Берлин, където местен фризьорски салон ще глези клиентелата си с уханна нашенска розова вода. Всъщност, собствениците на салона са българи, разкрива Симеонов. Те участвали на „Зелената седмица“ в Берлин и останали много впечатлени от българските продукти. Оказва се, че в Германия има огромен интерес към нашенската маслодайна роза, а местните компании отдавна търсели вариант да се снабдят с качествена розова вода. 

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

България изпраща 46 спортисти в Париж за Олимпиадата

Общо 46 спортисти са включени в Българската делегация на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи БОК. Знаменосци са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Освен спортистите за Париж пътуват още 40 треньори и 13..

публикувано на 22.07.24 в 11:56

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37