Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет подкрепи увеличаването на командировъчните

На снимката (от ляво надясно): председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов, служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и главният икономист на КНСБ Любослав Костов.
Снимка: БТА

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие за промените в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след днешното заседание на НСТС. Измененията бяха подкрепени от национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. "Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лв. Този размер не е променян от 2008 г., а двойното увеличение изпреварва натрупаната в периода 60% инфлация", обясни Лазаров.

С промените предприятията ще могат да издават заповедта за командироване електронно. Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00