Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна ще преговаря с Русия, но не и с Владимир Путин

Украинският флаг на балкона на жилищна сграда след ракетния удар в Запорожие, Украйна, 22 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък и петък евролидерите се срещат в Брюксел, за да обсъдят войната в Украйна и оказването на нужната военна помощ за Киев. Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи дистанционно в началото на заседанието. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомня, че целта е ЕС да осигури на Украйна 1 милион 155-милиметрови снаряди в рамките на една година. Лидерите ще разискват и въпроси, свързани с отговорността за военните действия, използването на замразените руски активи и обединяването на глобалната общност в подкрепа на основания на правила световен ред.

Украйна не е отхвърлила идеята за преговори с Русия, "но диалог с руския диктатор Владимир Путин е невъзможен". Това заявяват пред изданието Politico украинският външен министър Дмитро Кулеба и секретарят на украинския национален съвет за сигурност Алексей Данилов.

Всяка европейска страна, трябва да арестува руския президент Владимир Путин, ако той я посети. Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава CNN. "Смятам, че всеки член и страна в Международния наказателен съд е длъжна да изпълни своето задължение“, е заявил Блинкен пред комисия в Сената в отговор на запитване от сенатора републиканец Линдзи Греъм.

САЩ отхвърлиха руските протести, че Великобритания ще изпрати на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран, съобщи AFP. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби нарече „изопачени“ аргументите на Москва. Те "не са радиоактивни" и "никъде не са близо до това да навлязат" в сферата на ядреното оръжие - каза Кирби. "Ако Русия е особено загрижена за благосъст