Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синдикатите очакват гнева на хората да се отрази с наказателен вот на изборите на 2 април

Инфлация над 28% в последните две години ощети най-много заетите в бюджетния сектор. КНСБ настоява за компенсации със задна дата

Пламен Димитров
Снимка: knsb-bg.org

Стряскащ, но и почувстван от всяко българско домакинство е фактът, че за изминалите две години официалната сумарна инфлация в България е над 28%. В тази връзка от синдиката настояват всички, чиито заплати зависят от правителството, да бъдат компенсирани със задна дата, заради претърпяната загуба. "За целта са необходими около 250 млн. лв., които от 1 април да бъдат заложени в бюджета за настоящата година, а за да се покрие и новата инфлация ще са нужни още около 500 млн. лв. от 1 юли. Това ще е 10% компенсация на заплатите в бюджетния сектор,  за да се покрие и предстоящата за годината инфлация" – изчислява президентът на КНСБ Пламен Димитров с поглед към държавния бюджет за 2023 г., който все още не е приет, тъй като се очакват изборите на 2 април и конституирането на новото Народно събрание:

"На второ място е това, което всички политици обещават, че заплатите на педагозите в средното образование ще се поддържат поне в размер на 125% от средната заплата за страната. Това трябва да бъде заложено в бюджета и увеличението да е със задна дата – от 1 януари 2023 г. За целта са нужни 525 млн. лв. с осигуровки и всички останали разходи. Очаквам скоро да има работещ кабинет, защото всички партии усетиха нагласата на избирателя, като че ли започва наказателен вот. Хората са наистина доста ядосани от това, което се случва през последните две години. Но дори и да няма работещ кабинет, бюджет ще има. В какъвто и да е формат, парламентът трябва да приеме Бюджет 2023, няма как без това. И смятаме, че за него ние имаме реалистични, дори съвсем минималистични искания, защото ако се чуят исканията на отделните сектори и браншове, там хората искат доста по-големи компенсации.  Ние предлагаме минимално необходимото, за да се запази покупателната способност на хората при тези галопиращи цени нагоре.”

Друга важна тема, която КНСБ иска да постави на вниманието на обществото и политиците ни, е тази за стриктното спазване  на изискването за 3% дефицит (или 60% дълг от БВП), с което България е сред отличниците в ЕС. Но дали тези фискални правила са адекватни на фона на променящата се среда и кризите в последно време – питат експертите.

Преди 2 седмици Съветът на ЕС по икономическите и финансовите въпроси повдигна въпроса – може ли държави да имат дефицити по-големи от 3%, при положение, че покажат по-дългосрочни планове за намаление на своя дълг спрямо БВП – припомни Пламен Димитров:

"Какво ще предложи ЕК по този въпрос ще стане ясно през лятото, но България не трябва да стои безучастна, а да попита как така на тези свръх задлъжнелите държави ще им се даде право да не спазват правилата, а на нас, които сме "отличниците на дълга", ни казват, че ако не изпълним процента, няма да ни пуснат в еврозоната. Очевидно нещо не е наред с този двоен стандарт. Затова е време нашите политици да се събудят, както и всички българи, и да бъдем по-ясни и категорични и да си защитим позицията" – казва Пламен Димитров.


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Още от категорията

Украинци ще протестират пред посолството на Русия в София

Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" организира тази вечер протест пред посолството на Руската Федерация в София под надслов "Българите срещу руски геноцид - Каховка – това сме ние!" "Взривяването на Каховската ВЕЦ и..

публикувано на 09.06.23 в 16:56

Половината от българите искат възобновяване на сътрудничеството с Русия след войната

В България, 51% от гражданите са за възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната, информира агенция Фокус, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външни отношения. Според данните, около една трета от..

публикувано на 09.06.23 в 10:28

България днес – 8 юни 2023 г.

В „България днес“ на 8 юни говорим за слънчевата енергия и за интереса към фотоволтаиците у нас, узнаваме как България привлича полски летовници по българското Черноморие и какви препоръки отправят граждани към новото българско правителство. С Любен..

публикувано на 08.06.23 в 19:00