Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарни избори 2 април 2023 година

Българи в Англия "облякоха" парламентарните избори в пролетни одежди

Зорница Рангелова от Лондон: Ние имаме привилегията да не мислим къде ще сме в деня на изборите, а просто да намерим най-близкия адрес на секция и да гласуваме

5
Снимка: скрийншот

Точно две години се върти изборната рулетка в България. На 2 април българите в страната и по света отново ще отделят време, за да упражнят гражданското си право и отговорност и да изберат състава на парламента – органа, който създава законите в държавата ни.

"Още един ден от живота ни ще бъде подарен на България, нека го направим красив", каза пред Радио България Зорница Рангелова от Лондон. И това не е само призив. Сънародниците ни в британската столица се подготвят с … цветя за изборите. "Новите събития, създадени в социалните мрежи са с много картинки, носещи пролетно настроение. Имаме си и карта с всички адреси на избирателни секции на Острова" – съобщи ни Зорница, която е координатор за изборите към българското посолство в Лондон.

"Въпреки че изборите са официално събитие, ние трябва да намерим и красивото. Затова, вместо типичните флагове за обявяване на събитието в социалните мрежи, използвахме красотата на цветята. Пролетно време е, така че всички трябва да се събудим и да направим нещо различно. Повечето участници в секциите наистина са положили много усилия, за да научат материалите за изборите, да отделят време от семействата си, за да участват в организацията и, разбира се, да се подредят секциите. Това време е част от нашия живот и затова решихме да го направим още по-красив. Призоваваме всички хора с настроение да излязат в неделя и да направим едно красиво събитие!"


За улеснение на българите, които са на територията на Великобритания и Северна Ирландия е изработена и карта с всички 102 адреса на избирателните секции там. За първите пет дни от създаването ѝ тя имаше близо 12 хиляди посещения.Говори ли това за голям интерес и активност спрямо политическия процес сред българите във Великобритания?

"Да – категорична е Зорница. – Отначало си мислехме, че няма да има интерес, но след като направихме картата и събитията в социалните мрежи забелязахме, че всъщност хората тихичко си поглеждат, къде ще им бъде секцията. Защото, както знаете в чужбина, не само в Англия, а навсякъде където има избирателни секции извън посолството, те не са установени на точни адреси. Всяка година се започва почти от нулата с преговаряне за помещение и пр. Така че много е важно преди да излязат, хората да погледнат къде точно е новата избирателна секция. Може и да е на същото място като предишния вот, но има вероятност и да не е. Затова имаме тази карта и всички тези събития, които сме изградили в социалната мрежа."


Най-достоверното място за проверка на адрес на изборна секция е страницата на посолството, напомня Зорница Рангелова. Информация къде е най-близкото място, на което може да се гласува зад граница може да бъде открита и в активните групи в социалните мрежи, създадени от сънародниците ни в отделните държави. И макар изборът на място за провеждане на вота в чужбина да е по-труден процес, отколкото в страната, а адресите да не са постоянни, събеседничката ни открива и нещо позитивно: "Ние имаме привилегията да не мислим къде ще сме в деня на изборите, а просто да намерим най-близкия адрес на секция до нас и да отидем да гласуваме".

"Има нещо много хубаво, че извън България може да се гласува в абсолютно всяка секция. Т.е. ако си отишъл на гости в друг град, просто отивате с приятелите до секцията. Тези, които са подали онлайн заявление влизат да гласуват, а другите попълват декларация, че няма да гласуват на друго място и след това гласуват. Доколкото знам, в България в самия ден на вота е невъзможно да се гласува в различна избирателна секция от тази по адресна регистрация, освен ако не си попълнил предварително декларация за това."

Партиите, представени в последното Народно събрание имат право да назначат свои представители в секционните комисии зад граница, което по думите на Зорница прави работата по организацията на вота по-трудоемка. "Защото хората, представени от партиите нямат връзка със самото помещение, процеса на избор и пр., т.е. измести се отговорността по същинската организация", посочва тя и допълва:

"Тези назначения може понякога и да не са най-правилните хора, защото преди се опитвахме комисията да е балансирана – един човек да е по-добре запознат с техническата част, друг – да пише имена цял ден. Сега някак си като изненада получаваме комисиите и молим партиите поне един от хората да е по-запознат с техническата част. Разбира се, Централната избирателна комисия тази година са направили методическите указания прекрасни. Много им благодаря, че наистина вече са стъпка по стъпка и е много по-лесно."

Зорница Рангелова на приема по случай Трети март в българското посолство в Лондон и със сънародници в Сатън

Защо според Зорница няма да има опашки пред избирателните секции в Англия, как изглежда предизборната кампания в нейните очи и достигат ли посланията на кандидатите до сънародниците ни там; защо не спира да се връща в България, но и да участва в организацията на български избори в чужбина – всичко това чуйте в звуковия файл.

Вижте страниците на събитията в галерията.

Снимки: предоставени от Зорница Рангелова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48