Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висок адреналин по горното поречие на река Арда в Родопите

Река Арда
Снимка: БГНЕС

Река Арда извира в околностите на село Горна Арда, край границата ни с Гърция и си пробива път през красивите долини и каньони на Средните Родопи. Гледките към обсипаните с каменни селца възвишения, стърчащите минарета на джамиите и проблясващите кубета на църквите, кристалният въздух и тишината навяват усещане за покой и безвремие. Горното поречие на Арда е чудесно благоустроено за целите на туризма. Къщи за гости, заведения, посещение на биоферми с дегустации на млечни продукти, преходи с планински колела, конна езда, джип сафарита – тук всеки може да се почувства като откривател и да повиши адреналина си сред дивата природа.

"Най-новата атракция в момента е панорамната площадка "Върхът“ край с. Могилица разказва Румен Романов от община Смолян. – Тя е разположена на 1 350 м надморска височина, изградена е на ръба на скалист връх и посетителите могат да се разходят по метална конструкция, върху която има дървена пътека. Накрая те стигат до прозрачната част, подсилена от стъкло и могат да погледнат към бездната под краката им. До там има два начина да се стигне - по пешеходен маршрут или с джипове.“

Въздушната платформа се намира на 9 км от центъра на село Могилица, което пък е истински родопски бисер, с типичната архитектура за този край. Тук можете да отседнете в къща за гости и да се насладите на ръчно изработени тъкани или на произведения на местните майстори дърворезбари. Ще видите на място как се дои добитъкът и как се приготвя кисело мляко или сирене.

Румен Романов има още предложения какво да видим и преживеем в района на горното поречие на Арда.

Недалеч от село Могилица се намира проходната пещера "Калето“. На входа ѝ ще ви снабдят с каска, ще ви вържат здраво и ще ви „изстрелят“ към бездната от един каменен свод с височина 40 метра.

"Точно в този край има нови атракции, като "Люлката“ . С едно въже се засилваш над пропастта и така се люлееш над нея, – обяснява Румен Романов. – Наблизо е късноантичната крепост "Кошница“. Мястото е на 1 200 м. височина. Имаме и пещери. Най-известната сред тях е Ухловица. Много интересна е и пещерата в каньона Гарга Дере. Тя е водна пещера и е сравнително млада. На места вътре водата стига до кръста. Казва се Голубовица и хората влизат в нея със специални ботуши. От едната зала в другата се преминава с надуваема лодка, което е любопитно преживяване.“

Пещера Голубовица

След като посетите подземното царство на Родопите, можете да полетите  във въздуха над Гарга Дере с помощта на алпийския тролей, монтиран на входа на Голубовица. Така, ще се понесете във въздуха на 20 метра над река Есенска, преди да се приземите на отсрещния ѝ бряг.

И не пропускайте да се отбиете в Агушевите конаци наблизо, препоръчва Румен Романов. Невероятният комплекс от жилищни и стопански сгради е най-големият родов замък от средновековен тип в Родопите, построен в началото на ХІХ век. В наши дни импозантният архитектурен ансамбъл е реставриран и превърнат в етнографски музей.

Агушевите конаци

Вижте още:

Снимки: БГНЕС, visitsmolyan.bg
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15