Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висок адреналин по горното поречие на река Арда в Родопите

Река Арда
Снимка: БГНЕС

Река Арда извира в околностите на село Горна Арда, край границата ни с Гърция и си пробива път през красивите долини и каньони на Средните Родопи. Гледките към обсипаните с каменни селца възвишения, стърчащите минарета на джамиите и проблясващите кубета на църквите, кристалният въздух и тишината навяват усещане за покой и безвремие. Горното поречие на Арда е чудесно благоустроено за целите на туризма. Къщи за гости, заведения, посещение на биоферми с дегустации на млечни продукти, преходи с планински колела, конна езда, джип сафарита – тук всеки може да се почувства като откривател и да повиши адреналина си сред дивата природа.

"Най-новата атракция в момента е панорамната площадка "Върхът“ край с. Могилица разказва Румен Романов от община Смолян. – Тя е разположена на 1 350 м надморска височина, изградена е на ръба на скалист връх и посетителите могат да се разходят по метална конструкция, върху която има дървена пътека. Накрая те стигат до прозрачната част, подсилена от стъкло и могат да погледнат към бездната под краката им. До там има два начина да се стигне - по пешеходен маршрут или с джипове.“

Въздушната платформа се намира на 9 км от центъра на село Могилица, което пък е истински родопски бисер, с типичната архитектура за този край. Тук можете да отседнете в къща за гости и да се насладите на ръчно изработени тъкани или на произведения на местните майстори дърворезбари. Ще видите на място как се дои добитъкът и как се приготвя кисело мляко или сирене.

Румен Романов има още предложения какво да видим и преживеем в района на горното поречие на Арда.

Недалеч от село Могилица се намира проходната пещера "Калето“. На входа ѝ ще ви снабдят с каска, ще ви вържат здраво и ще ви „изстрелят“ към бездната от един каменен свод с височина 40 метра.

"Точно в този край има нови атракции, като "Люлката“ . С едно въже се засилваш над пропастта и така се люлееш над нея, – обяснява Румен Романов. – Наблизо е късноантичната крепост "Кошница“. Мястото е на 1 200 м. височина. Имаме и пещери. Най-известната сред тях е Ухловица. Много интересна е и пещерата в каньона Гарга Дере. Тя е водна пещера и е сравнително млада. На места вътре водата стига до кръста. Казва се Голубовица и хората влизат в нея със специални ботуши. От едната зала в другата се преминава с надуваема лодка, което е любопитно преживяване.“

Пещера Голубовица

След като посетите подземното царство на Родопите, можете да полетите  във въздуха над Гарга Дере с помощта на алпийския тролей, монтиран на входа на Голубовица. Така, ще се понесете във въздуха на 20 метра над река Есенска, преди да се приземите на отсрещния ѝ бряг.

И не пропускайте да се отбиете в Агушевите конаци наблизо, препоръчва Румен Романов. Невероятният комплекс от жилищни и стопански сгради е най-големият родов замък от средновековен тип в Родопите, построен в началото на ХІХ век. В наши дни импозантният архитектурен ансамбъл е реставриран и превърнат в етнографски музей.

Агушевите конаци

Вижте още:

Снимки: БГНЕС, visitsmolyan.bg
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10