Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча допълни монумента на Христо Ботев в Хавана

Снимка: БТА

Бронзова плоча с надпис "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" беше поставена на паметника на Христо Ботев в столицата на Куба. Така бюстът на революционера, който се издига в историческата част на Стара Хавана, вече е напълно завършен, съобщиха от посолството на България в Куба на страницата си във Фейсбук. Думите от поемата "Хаджи Димитър“ на българския поет и революционер са изписани на два езика – български и испански.

Монументът беше открит по време на тържествата за Националния празник на страната ни и заема централно място на крайбрежния булевард "Авенида дел Пуерто" в кубинската столица.

На церемонията по откриването присъстваха над 300 гости - висши представители на кубинското ръководство, дипломати и приятели на България и Куба.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35