Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча допълни монумента на Христо Ботев в Хавана

Снимка: БТА

Бронзова плоча с надпис "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" беше поставена на паметника на Христо Ботев в столицата на Куба. Така бюстът на революционера, който се издига в историческата част на Стара Хавана, вече е напълно завършен, съобщиха от посолството на България в Куба на страницата си във Фейсбук. Думите от поемата "Хаджи Димитър“ на българския поет и революционер са изписани на два езика – български и испански.

Монументът беше открит по време на тържествата за Националния празник на страната ни и заема централно място на крайбрежния булевард "Авенида дел Пуерто" в кубинската столица.

На церемонията по откриването присъстваха над 300 гости - висши представители на кубинското ръководство, дипломати и приятели на България и Куба.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

"Малко българско училище" в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център "Малката България". Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53