Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велики четвъртък в дома на архитект Таня Симеонова

7
Снимка: личен архив

Велики четвъртък е един от двата определени дни в Страстната седмица преди Възкресение Христово, в които всяко християнско семейство може да боядиса яйца за празника. По традиция първото яйце винаги е в червен цвят, като своеобразно олицетворение на Възкресението, вечния живот и спасението на душата чрез Христос, който побеждава смъртта и напуска гроба. Според друго тълкувание червеният цвят е символ на Христовата кръв, пролята за изкуплението на човешките грехове. Самото яйце пък означава новото начало и зараждането на живота. Разчупването на черупката му пък се възприема като освобождаване от оковите на тленното.


Наред с традиционните за православието багрени великденски яйца, някои по-изкусни домакини декорират яйцата с различни техники – за празничната украса на дома или за подарък на близки и приятели. Така е и при архитектите Таня Симеонова и Христо Лазаров, където боядисването на яйца е възприето като семейна традиция, но може достойно да бъде наречено занаят:

"Много отдавна за моето дете, пък и за децата на близки и познати, започнах да правя яйца-зайчета. След това те поотраснаха и продължих да правя за приятели и хора, с които се събираме на Великден – разказва за Радио България Таня Симеонова. – Така от година на година, дори и да нямах особено много време заради други ангажименти, винаги успявах да направя поне по 10-15 по-различни яйца. Те не са боядисани, изпразнени са предварително от жълтъците и белтъците и изчакват удобен за мен момент, когато започвам да ги декорирам. Обичам земните тонове, затова винаги използвам по-тъмните на цвят яйца. Не пропускам да нанеса върху тях и различни червени или сини елементи, тъй като много обичам тези цветове."


За декорацията им Таня използва въжета, мъниста, както и различни клечки или шишове, с които ги оформя като букет.

Освен неповторимата украса, в дните около Великден домът им се изпълва със специфично ухание на сладкиш, който не оставя равнодушни дори и онези, които избягват да консумират сладки или тестени изделия. Рецептата за него Таня получава от своята свекърва и е категорична, че един ден ще я предаде и на снаха си. Ето какви са тайните ѝ съставки, без които вкусът със сигурност би бил различен:

"Рецептата за тестото е за пет или шест сравнително малки кексови форми и включва 10 яйца, 4 чаени чаши брашно заедно с бакпулвер, 3 чаени чаши захар, 2 чаени чаши олио и 1 кофичка кисело мляко. Към тестото се добавят 500 грама орехи, 250 грама стафиди, 250 грама сухи плодове, 2 чаени лъжици канела, 2-3 ванилии и ромова есенция. Тестото се бърка с лъжица, а не на ръце, след това се разпределя в 5 или 6 малки кексови форми. Пече се 30 минути на 220 градуса."

Макар да обичат да пътуват и пазят красиви спомени от различни европейски и световни дестинации, семейство Лазарови посрещат Великден винаги в България. Посещават службата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" или в храма "Света Параскева" в едно от селата до София, където обитават типична за района стара къща, възстановена по техен архитектурен проект.


Той е един от многото, създадени от семейството по време на над 40-годишния им професионален опит. Макар и да създават различни сгради, приоритет за семейството архитекти остава проектирането на извънградски къщи, в които всеки българин би припознал мечтания дом.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45