Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна кампанията за кандидат-студентите от българските общности зад граница

Снимка: mon.bg

От 20 април започват Изложенията за кандидат-студенти от български общности в чужбина. Графикът за провеждането им е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Първата онлайн среща е за студенти от Украйна. Началният час е 15:00 местно време в платформата „Teams“. За 21 април - отново онлайн - е насрочена срещата в Молдова. 

На форумите, които ще се провеждат онлайн или присъствено, експерти от министерството ще разясняват възможностите за кандидатстване в български висши училища на живеещи в Украйна, Молдова, Албания и Косово, Сърбия и Северна Македония.

Една от основните цели на информационната кампания е да популяризира българското висше образование сред чуждестранни граждани, които са от българска народност и пребивават постоянно на територията на друга държава. 

Форумите се организират за кандидатстващи по силата на две постановления на Министерския съвет - за образователна дейност сред българите в чужбина и за приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Пълният график на срещите може да се види ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05

По трасграничен проект в Тараклия ще градят "Парк на мира"

В молдовския град Тараклия, в който живее предимно българско население, избраха името на новия парк, който предстои да бъде построен в близост до Тараклийския университет "Григорий Цамблак". Името бе избрано с онлайн-гласуване на два етапа...

публикувано на 01.08.24 в 12:56
Българчета от Молдова на екскурзия в България

Деца от Тараклия пътуват за вълнуваща екскурзия в България

Група от 14 деца от Тараклийски район в Молдова тръгнаха на вълнуваща екскурзия в България, където ще посетят исторически места в София и  сградата на Народното събрание, Рилския манастир и град Перник, похвалиха се във фейсбук от Асоциацията за..

публикувано на 31.07.24 в 18:09