Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния търси подкрепа за Украйна в Южна Америка

За първи път от 23 години насам румънски държавен глава посети Бразилия. Целта на визитата на Клаус Йоханис и срещата му с бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва е да даде тласък на отношенията с Бразилия - основен търговски партньор на Румъния в Латинска Америка. Другата може би по-важна задача на Йоханис е като президент на страна член на ЕС и НАТО да представи позицията си по отношение на войната на Русия в съседната на румънската държава Украйна. „Както и да опитва да оправдае Москва действията си, Русия е страна агресор. Международната общност е длъжна да подкрепя Украйна, за да отхвърли агресията“, е изтъкнал румънският президент пред Лула да Силва. Обиколката на Клаус Йоханис в Южна Америка от 18 до 26 април включва още Чили и Аржентина. Трите най-богати страни на Южна Америка заявяват, че са за мирно решаване на конфликта в Украйна и не планират да я подкрепят с оръжие.

Турция започна доставките на газ от Черно море

Турският президент Реджеп Ердоган даде старт на доставките на черноморски газ до разпределителната система на Турция. Годишното потребление на природен газ в страната е 55-60 млрд. куб м. Целта е към 2026 г. тя да си осигурява 30 % от потреблението на газа от черноморските находища, пише сайтът 3e-news. "Днес ние имаме двоен празник - настъпващият Рамазан байрам и началото на доставките на черноморски газ, което е важна крачка по пътя на придобиването на Турция на енергийна независимост", каза Ердоган. Той обеща, че в рамките на година турските домакинства няма да плащат за газ, когато го ползват за битовите си нужди. Очаква се първият газ от Черно море да започне да постъпва в домовете на турците в първата седмица на май.

Лекари в Ниш замениха почивните си дни за спасени човешки животи

Вместо похвали и награди искаме качествена апаратура, достатъчно персонал за лечението на нашите пациенти и по-добро управление в здравеопазването. Това заявиха кардиолози от сръбския град Ниш, цитирани от сръбските медии. Лекарите от нишката Клиника по кардиохирургия /UKC Niš/ предизвикаха вълна от гражданско възхищение след като посветиха 12 последователни уикенда – почивните си дни, без да чакат компенсация, на операции на пациенти, включени от месеци и дори години в списъците на чакащите. Всичко започва по инициатива на млад лекар, който се обадил на роднина на чакащ в списъка и му казал: "Можете да го доведете в понеделник", а в отговор чул: "Той почина преди 10 дни". "Трябва да премахнем тези списъци на чакащите, за да могат хората да оцелеят“, казва Драган Милич, директор на клиниката, пред седмичника NIN, и добавя: „Можеш да измериш в пари килограм домати, бутилка сок или кутия пури, но не и човешки живот. Това е основната разлика”.

Внимавайте с цигарите в Гърция, глобите са от 200 до 5000 евро!

Изхвърлянето на фасове в околната среда може да предизвика пожар и поради тази причина в Гърция то е абсолютно забранено. Глобата за такова нарушение е от 200 до 5000 евро в зависимост от зоната, в която се прави нарушението, и дали то се извършва системно, предупреждават от българското външно министерство. Оттам уточняват, че съгласно Закона против тютюнопушенето, пушенето и консумацията на тютюневи изделия са напълно забранени във всички автомобили - частни или обществени, когато в тях пътуват непълнолетни лица на възраст под 12 години. Глобата за тютюнопушене в присъствието на дете под 12-годишна възраст в частен автомобил е 1500 евро, а в обществен – 3000 евро, като едновременно с това се отнема и свидетелството за управление на МПС за срок от 1 месец.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Facebook /Dragan Milic


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36