Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха обучението по български език в Сърбия

Снимка: БТА

Въпроси за образованието на български език в Сърбия обсъдиха посланикът на България в Белград Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Цанев и председателят на Националния съвет на Българското национално малцинство Стефан Стойков. В срещата участваха и членовете на комисията по образование към съвета.

Липсата на обучение на майчин език в предучилищна възраст, намаляващият брой ученици и липсата на преведени учебници за 3, 4, 7, 8, 10 и 11 клас бяха във фокуса на срещата. Поставен беше и въпросът с добавянето на 30% допълнително съдържание на български език към учебниците по история, география, музика и рисуване. Набелязани са конкретни стъпки за по-бързото разрешаване на проблемите, съобщиха от посолството.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ботев Пловдив" надделя като домакин срещу силния състав на "Марибор"

Футболният отбор на "Ботев Пловдив" спечели с 2:1 домакинството си на "Марибор" от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Антъни Уджа откри за домакините, а Пиус Ширвис изравни след вратарска грешка. Минути след появата си в игра юношата Никола Илиев..

публикувано на 12.07.24 в 09:00
Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30