Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха обучението по български език в Сърбия

Снимка: БТА

Въпроси за образованието на български език в Сърбия обсъдиха посланикът на България в Белград Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Цанев и председателят на Националния съвет на Българското национално малцинство Стефан Стойков. В срещата участваха и членовете на комисията по образование към съвета.

Липсата на обучение на майчин език в предучилищна възраст, намаляващият брой ученици и липсата на преведени учебници за 3, 4, 7, 8, 10 и 11 клас бяха във фокуса на срещата. Поставен беше и въпросът с добавянето на 30% допълнително съдържание на български език към учебниците по история, география, музика и рисуване. Набелязани са конкретни стъпки за по-бързото разрешаване на проблемите, съобщиха от посолството.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентарната група на ДПС се разцепи, вторият мандат за кабинет отива в ПП-ДБ

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители. Сред тях е и съпредседателят Джевдет Чакъров. Решението бе прочетено в пленарна зала от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова.  Всички изключени са участвали в срещата при..

публикувано на 11.07.24 в 12:38

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25