Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха обучението по български език в Сърбия

Снимка: БТА

Въпроси за образованието на български език в Сърбия обсъдиха посланикът на България в Белград Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Цанев и председателят на Националния съвет на Българското национално малцинство Стефан Стойков. В срещата участваха и членовете на комисията по образование към съвета.

Липсата на обучение на майчин език в предучилищна възраст, намаляващият брой ученици и липсата на преведени учебници за 3, 4, 7, 8, 10 и 11 клас бяха във фокуса на срещата. Поставен беше и въпросът с добавянето на 30% допълнително съдържание на български език към учебниците по история, география, музика и рисуване. Набелязани са конкретни стъпки за по-бързото разрешаване на проблемите, съобщиха от посолството.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Президентът очаква ПП-ДБ да се определят, за да връчи мандат за правителство

Очаквам "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ясно да заявят дали ще бъдат опозиция или ще потърсят подкрепа за съставяне на правителство, съобщи президентът Румен Радев в Бургас, където присъства на учението "Бриз 2024". Той призова..

публикувано на 12.07.24 в 10:12