Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гвардейската униформа – един от символите на храбростта на българския войник

7
Снимка: БГНЕС

Всяка държава, която разполага със своя армия, има формирование, което наред с други задължения, произтичащи обикновено от Закона за държавния протокол, изпълнява и представителни функции. У нас тази роля е поверена на Националната гвардейска част, възникнала през 1879 година, непосредствено след пристигането на българския Княз Александър IБатенберг. Нейна най-важна задача тогава била да осигури личната безопасност на княза. Своите задължения войниците изпълняват в специални униформи, ушити за първи път през 1883 година и останали непроменени и до днес. В интервю за Радио България заместник-директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) Деяна Костова разкрива интересни факти около създаването на гвардейската униформа:

„Тя е вплела в себе си националната символика. Заслуга за нейното създаване има и самият княз, който лично участва в изработката на първите рисунки на модели и в подбора на сукното за униформата. Когато се създават тези първи рисунки на гвардейската униформа, те имат за модел предпочитаната тогава униформа на конната войска. Един от забележителните елементи в тази униформа е гвардейският калпак, украсен с Александровска звезда и неизменното орлово перо, което е символ на гордия български дух.“

От 2002 г. практиката да се носи „Александровска” звезда върху гвардейските калпаци е възстановена с малки промени в символиката. Звездата има същата форма като първоначалната – осемлъчна, сребърна, но с изображение на български лъв върху националния трицвет в медальона. В пръстена е изписано „Национална гвардейска част” .

Освен като звезда на калпака, отличителният знак е разработен и като нагръден знак за личния състав.

Гвардейската униформа е зимна и лятна и се състои от калпак, мундир, тъмносин брич със сребърни кантове и черни ботуши с шпори. Зимната е с мундир от малиновочервено сукно с орнаменти върху него и сив гвардейски калпак, а лятната е бяла с червени орнаменти и бял калпак.


Седемдесет и двама са гвардейците, загинали за честта и славата на родината от 1885 до 1945 година. „Монументът, изграден в тяхна памет е израз на признателността и преклонението пред подвига на загиналите воини от гвардията, чиито имена няма да бъдат забравени“, отбелязва началникът на щаба на Първи гвардейски батальон - майор Николай Стоянов и добавя:

„Издигнат е в края на 2005 година, със съдействието на Национален дарителски фонд „13 века България“. Негов автор е скулпторът Сейфетин Шекеров, овладял този занаят от Вежди Рашидов. Мемориалът съчетава изображения на Александровската звезда и орловото перо, които са отлети от бронз. От двете страни на орловото перо се издигат две бетонни колони, към които са прикрепени гранитни плочи с имената на 72-ма гвардейци, отдали живота си във войните. Под Александровската звезда е изписан девизът на Националната гвардейска част „За честта и славата на Родината“, а на гърба на паметника е прикрепен лавров венец, символизиращ храбростта и героизма на падналите в боевете.“

Наред със задачите, произтичащи от Закона за държавния протокол и Устава на въоръжените сили на Република България, ролята на Националната гвардейска част е водеща и в създаването на т.нар. гвардейски ученически отряди. Първият от тях е създаден в Кърджали през ноември 2006 година, а днес такива има в още 16 български града, сред които Плевен, Бургас, Смолян, Велико Търново, Русе, Габрово, Гоце Делчев и други.

„За тези отряди трябва да кажем, че повлияват изключително благотворно върху възпитанието, което започва от ранна възраст - казва майор Стоянов. – Идеята да съществуват подобни отряди и оркестри в страната е на госпожа Денислава Ангелова - председател на Сдружение „Младежки гвардейски отряди и оркестри“. Целта е опазването на историята ни и възкресяването на традициите, както и възпитаването на любов и чувство на принадлежност към родината у младото поколение. Осъществява се под патронажа на президента на България Румен Радев и с подкрепата на Министерството на отбраната.“

Майорът не пропусна да поздрави своите колеги и личния състав на Българската армия по повод техния празник 6 май:

„Пожелаваме на всички военнослужещи и цивилни служители много здраве, сили и енергия, при изпълнението на отговорните задачи, които произтичат от функциите и мисията на Националната гвардейска част, за да бъде тя и в бъдеще една от емблемите на българската държавност“.

Български гвардейци начело на парада в Париж, 14 юли 2022 г.

Вижте още:

Снимки: БГНЕС, guards-bg.com, Reuters



По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51