Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За църковния празник на Св. Св. Кирил и Методий

Творби на ученици от "Тревненска школа" - на изложба в Женева

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

На 11 май, когато православната ни църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, покровители на Европа, в Женева ще бъде открита изложбата „Традиционно българско изкуство“ с творби на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”, информира Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“. 


Откриването на изложбата е на 11 май 2023 г. от 19:00 часа в сградата на Световната организация по интелектуална собственост - WIPO, на адрес: New Building Lobby, 34 Chemin des Colombettes, Genève. Необходимо е да се потвърди присъствие на откриването - до 8 май 2023 г., на e- mail: info@mission-bulgarie.ch. Организатор е Асоциацията за българско образование, култура и традиции „Д-р Ст. Григоров“ със съдействието на Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и други международни организации в Женева.

Мисията на Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна е да съхранява традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности – „Художествена дърворезба“, „Иконопис“ и „Интериорен дизайн“. Творби на ученици на гимназията са представяни в цяла България, във Великобритания, Белгия, Полша, Чехия, Гърция и други държави. НГПИ „Тревненска школа“ е част от Международната мрежа на асоциираните училища към ЮНЕСКО, носител е на множество национални и международни признания. 

Снимки: В.Мехлебашиева, И.Съйкова, архив на О.Миндов, асоциация "Канатица"

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50