Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са скептични по отношение на настоящето

Снимка: БГНЕС

Обществото ни гледа със скептицизъм към политическото и икономическото състояние на България.

Според глобално проучване, проведено за 75-годишния юбилей на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", обхващащо около две трети от световното население, българите оценяват по-скоро песимистично ситуацията днес. Мнението им обаче не се отклонява много от регистрираните средни стойности за света и за нашия регион. Според 37 на сто от запитаните у нас, политическите свободи в държавата ни днес са достатъчни, но точно половината от българите считат, че политическите свободи не са достатъчни. Останалите не могат да преценят. Едва 14% от запитаните наши съграждани са на мнение, че икономическите възможности в страната ни днес са достатъчни, 76% са на обратното мнение, а останалите не могат да посочат отговор.

По отношение на бъдещето, отговорите са по-положителни – 36% се надяват свободите да се увеличат, 31% смятат, че ще останат същите, а 14% очакват влошаване през следващите 25 години.

Що се отнася до икономическите възможности, според 45% от запитаните те ще се увеличат, 22% смятат, че ще останат същите или почти същите, а 18% очакват спад през следващия четвърт век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15