Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са скептични по отношение на настоящето

Снимка: БГНЕС

Обществото ни гледа със скептицизъм към политическото и икономическото състояние на България.

Според глобално проучване, проведено за 75-годишния юбилей на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", обхващащо около две трети от световното население, българите оценяват по-скоро песимистично ситуацията днес. Мнението им обаче не се отклонява много от регистрираните средни стойности за света и за нашия регион. Според 37 на сто от запитаните у нас, политическите свободи в държавата ни днес са достатъчни, но точно половината от българите считат, че политическите свободи не са достатъчни. Останалите не могат да преценят. Едва 14% от запитаните наши съграждани са на мнение, че икономическите възможности в страната ни днес са достатъчни, 76% са на обратното мнение, а останалите не могат да посочат отговор.

По отношение на бъдещето, отговорите са по-положителни – 36% се надяват свободите да се увеличат, 31% смятат, че ще останат същите, а 14% очакват влошаване през следващите 25 години.

Що се отнася до икономическите възможности, според 45% от запитаните те ще се увеличат, 22% смятат, че ще останат същите или почти същите, а 18% очакват спад през следващия четвърт век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28

Сини хартиени бюлетини за Европарламент, а зелени - за Народно събрание

Бюлетините за изборите "2 в 1" ще бъдат различни, за да не става объркване по време на гласуването, обявиха от ЦИК. Хартиените бюлетини ще бъдат в различни цветове - лентата на гърба, както и имената и номерата на партиите и коалициите,..

публикувано на 14.05.24 в 17:25