Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на просветителите Св. св Кирил и Методий

Снимка: Facebook /Art Complex Anel, Sozopol

С множество прояви в страната и сред българските общности в чужбина на 11 май се чества паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий. Двамата просияли през IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на славянските народи, като създали азбуката глаголица за славянския език. Тяхното дело започнало от мисията във Великоморавия е успешно продължено и развито от учениците им сред българските славяни. Постепенно новата писменост и книжнина са разпространени сред други славянски народи, чрез новата азбука кирилицата. Така за първи път официално с благословията на римския папа и на останалите поместни църкви е преодоляна догмата християнството да се разпространява само на латински, гръцки и староеврейски език.

От епохата на българското възраждане още преди възстановяване на  държавната си самостоятелност българите почитат 11 май, като национален празник на своята книжнина и просвета.

Папа Йоан Павел II обяви през 1980 г. св. св. Кирил и Методий за небесни покровители на Европа, а с енцикликата „Slavorum Apostoli“ определи делото им като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27