Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руското настъпление при Бахмут е в криза

Снимка: Въоръжени сили на Украйна

След първите признаци за криза в руските сили в Бахмут говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската военна операция в Украйна е много трудна, но ще продължи. В интервю за сръбската босненска телевизия АТВ той твърди, че руската армия е успяла да нанесе сериозни щети на украинската страна и че с помощта на високоточни ракети са успели да унищожат военни производства и оръжейни запаси. Говорителят на Путин твърди и че Москва не води война в Украйна и дори се старае да запазва градовете и човешкия живот там.

Петър Павел

Чехия предостави на Украйна два стари съветски зенитни комплекса 2К12 "Куб". В доставката е включен и "сравнително голям брой ракети", каза чешкият президент Петър Павел. Прага разглежда възможността да достави на Украйна и свои учебно-бойни реактивни самолети L-159 преди началото на решаващата фаза на войната, казва Павел, цитиран от České noviny. Павел не изключи и възможността Киев да получи скоро и няколко стари самолети F-16.

Полша обяви, че спира да използва руското официално име на анклава Калининград и ще се върне към историческото име Кьонисберг и полския му еквивалент Крулевиец, предава AFP. "Не искаме русификация в Полша и затова решихме да променим името на родния ни език на Калининград и Калининградска област", заяви полският министър на развитието Валдемар Буда. Историческото име на анклава, граничещ с Полша и Литва, вече ще се използва в официалните документи и карти - ход, който предизвика гневна реакция от страна на Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45