Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята по върховете на прокуратурата е сигнал за криза на държавността

Иван Гешев
Снимка: БТА

Седмицата у нас започна с поредна доза адреналин по върховете на държавата. Този път в епицентъра попадна прокуратурата, чийто административен ръководител Иван Гешев проведе специална пресконференция след завръщането му от посещение в САЩ. Преди да представи в монологична форма фактите и събитията около поисканата му оставка, той демонстративно хвърли химикалката, с която се очакваше да я подпише и скъса листа, на който беше напечатана. Увери, че ще довърши мандата си, но се оплака от политически натиск.

Макар някои анализатори да определят появата му като театрална, не липсват и такива, които я намират по-скоро като един притеснителен сигнал:

"Очевидно в държавата до такава степен са се изострили отношенията, че заплашват да вкарат институциите, които те представляват, в една междуинституционална война. Това е голямата опасност – обясни адвокатът Петър Славов. – Можем вече да заговорим за криза на държавността, защото, четейки между редовете на това, което каза главният прокурор, става ясно за начина, по който се кадрува не само в съдебната система, но и какви "неформални отношения" се поддържат между изпълнителната власт, съдебната власт, прокуратурата. Разделението на властите, прогласено в Конституцията като един от основните принципи в правовата държава, е не само неглижирано, но и потъпкано."

Макар да изрази съмнение в твърденията от страна на Гешев, според Петър Славов, ако дори и половината от казаното е вярно, е необходимо сериозно да се помисли за отпадането на длъжността главен прокурор.

Иван Гешев няма бъдеще начело на Прокуратурата, категоричен е адвокат Николай Хаджигенов, който беше едно от активните действащи лица по време на масовите протести срещу правителството и главния прокурор през лятото на 2020 година:

"Това, че сега Гешев се сби с тези, които го назначиха, за нас, гражданите, може би, е добре. Знаете, че политическите партии, които са на власт, назначават главен прокурор и той започва да изпълнява поръчки. Същата беше задачата и на Иван Гешев – напомни адвокатът. – За нас, гражданите това е добре, защото борейки се по мирен път, промяната в прокуратурата ни отнема много време. Прокуратурата трябва да бъде заличена в сегашния ѝ вид, същото важи и за Националната следствена служба, закачена към прокуратурата, за МВР и за спецслужбите. Всички тези институции трябва да бъдат изградени отново."

Една от основните причини за ситуацията в цялата съдебна власт е строгата централизация в прокуратурата – отбеляза юристът Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. "Това е в полза на главния прокурор, когато всичко върви гладко, но когато системата се разтърси, същата тази централизация се насочва срещу своя ръководител. Разбиването на тази централизация е ключов фактор за реформа на системата", смята юристът.

"Свидетели сме как политическите партии продължават да се надпреварват кой е по-истински борец за съдебна реформа и за оставката на Гешев, но е време да се влезе в някаква конкретика" – коментира случая и политологът Христо Панчугов.

"Сега е моментът да започне внасянето на законопроекти в Народното събрание, да бъдат конструирани и комисиите и около това да бъде проведен разговорът за бъдещето на съдебната система. Това е единственият шанс за политическа промяна в България и ако той бъде изтърван и за пореден път говорим само за фигурата на Иван Гешев, това няма да промени нищо и няма да позволи на онази част от обществото, която го иска, да види една функционираща съдебна система."

Борислав Сарафов

Междувременно няколко часа след пресконференцията на Обвинител № 1 в държавата, такава даде и един от неговите заместници Борислав Сарафов. В нея той разкри фрапантни нарушения на Гешев като главен прокурор, както и сведения за използването на имот на прокуратурата за лични цели.

"Иска ми се да смятам, че страхът на колегите ми от него, не е толкова силен и сковаващ сърцата им. Надявам се да покажем, че прокуратурата може да бъде променена отвътре, тъй като в нея работят достойни магистрати и това трябва да се види" – заяви Сарафов.

Адвокат Минчо Спасов отбеляза, че едно от посланията на изказването на Гешев, вероятно е, че ролята на главен прокурор му е недостатъчна и вече поглежда към политическия терен, откъдето, по думите му трябва да се изхвърли "политическия боклук".

Що се отнася до изхода от настоящата ситуация, Спасов е категоричен:

"Ако действа съгласно закона, ВСС трябва незабавно да отстрани от длъжностите им тримата герои от тази драма (Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров - бел.ред.). Очевидно е, че всички те употребяват длъжностите си, за да въздействат върху други магистрати, да се свързват с политици и т.н. – неща, в които взаимно се обвиняват. Към тримата магистрати трябва да се приложи един аршин, независимо какъв ще е изходът на самото разследване. Ако не стане, това би означавало, че кукловодите са дали верен ход."


Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юли 2024 г.

Само след два дни светът ще бъде Олимпиада и всички погледи ще са отправени към спортните съоръжения в Париж. А ние се връщаме назад в историята по олимпийския път на България с помощта на главния уредник на Музея на спорта в София Катя Иванова, която..

публикувано на 24.07.24 в 19:00

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50