Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята по върховете на прокуратурата е сигнал за криза на държавността

Иван Гешев
Снимка: БТА

Седмицата у нас започна с поредна доза адреналин по върховете на държавата. Този път в епицентъра попадна прокуратурата, чийто административен ръководител Иван Гешев проведе специална пресконференция след завръщането му от посещение в САЩ. Преди да представи в монологична форма фактите и събитията около поисканата му оставка, той демонстративно хвърли химикалката, с която се очакваше да я подпише и скъса листа, на който беше напечатана. Увери, че ще довърши мандата си, но се оплака от политически натиск.

Макар някои анализатори да определят появата му като театрална, не липсват и такива, които я намират по-скоро като един притеснителен сигнал:

"Очевидно в държавата до такава степен са се изострили отношенията, че заплашват да вкарат институциите, които те представляват, в една междуинституционална война. Това е голямата опасност – обясни адвокатът Петър Славов. – Можем вече да заговорим за криза на държавността, защото, четейки между редовете на това, което каза главният прокурор, става ясно за начина, по който се кадрува не само в съдебната система, но и какви "неформални отношения" се поддържат между изпълнителната власт, съдебната власт, прокуратурата. Разделението на властите, прогласено в Конституцията като един от основните принципи в правовата държава, е не само неглижирано, но и потъпкано."

Макар да изрази съмнение в твърденията от страна на Гешев, според Петър Славов, ако дори и половината от казаното е вярно, е необходимо сериозно да се помисли за отпадането на длъжността главен прокурор.

Иван Гешев няма бъдеще начело на Прокуратурата, категоричен е адвокат Николай Хаджигенов, който беше едно от активните действащи лица по време на масовите протести срещу правителството и главния прокурор през лятото на 2020 година:

"Това, че сега Гешев се сби с тези, които го назначиха, за нас, гражданите, може би, е добре. Знаете, че политическите партии, които са на власт, назначават главен прокурор и той започва да изпълнява поръчки. Същата беше задачата и на Иван Гешев – напомни адвокатът. – За нас, гражданите това е добре, защото борейки се по мирен път, промяната в прокуратурата ни отнема много време. Прокуратурата трябва да бъде заличена в сегашния ѝ вид, същото важи и за Националната следствена служба, закачена към прокуратурата, за МВР и за спецслужбите. Всички тези институции трябва да бъдат изградени отново."

Една от основните причини за ситуацията в цялата съдебна власт е строгата централизация в прокуратурата – отбеляза юристът Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. "Това е в полза на главния прокурор, когато всичко върви гладко, но когато системата се разтърси, същата тази централизация се насочва срещу своя ръководител. Разбиването на тази централизация е ключов фактор за реформа на системата", смята юристът.

"Свидетели сме как политическите партии продължават да се надпреварват кой е по-истински борец за съдебна реформа и за оставката на Гешев, но е време да се влезе в някаква конкретика" – коментира случая и политологът Христо Панчугов.

"Сега е моментът да започне внасянето на законопроекти в Народното събрание, да бъдат конструирани и комисиите и около това да бъде проведен разговорът за бъдещето на съдебната система. Това е единственият шанс за политическа промяна в България и ако той бъде изтърван и за пореден път говорим само за фигурата на Иван Гешев, това няма да промени нищо и няма да позволи на онази част от обществото, която го иска, да види една функционираща съдебна система."

Борислав Сарафов

Междувременно няколко часа след пресконференцията на Обвинител № 1 в държавата, такава даде и един от неговите заместници Борислав Сарафов. В нея той разкри фрапантни нарушения на Гешев като главен прокурор, както и сведения за използването на имот на прокуратурата за лични цели.

"Иска ми се да смятам, че страхът на колегите ми от него, не е толкова силен и сковаващ сърцата им. Надявам се да покажем, че прокуратурата може да бъде променена отвътре, тъй като в нея работят достойни магистрати и това трябва да се види" – заяви Сарафов.

Адвокат Минчо Спасов отбеляза, че едно от посланията на изказването на Гешев, вероятно е, че ролята на главен прокурор му е недостатъчна и вече поглежда към политическия терен, откъдето, по думите му трябва да се изхвърли "политическия боклук".

Що се отнася до изхода от настоящата ситуация, Спасов е категоричен:

"Ако действа съгласно закона, ВСС трябва незабавно да отстрани от длъжностите им тримата герои от тази драма (Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров - бел.ред.). Очевидно е, че всички те употребяват длъжностите си, за да въздействат върху други магистрати, да се свързват с политици и т.н. – неща, в които взаимно се обвиняват. Към тримата магистрати трябва да се приложи един аршин, независимо какъв ще е изходът на самото разследване. Ако не стане, това би означавало, че кукловодите са дали верен ход."


Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30