Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Снимка: Кадир Кадиров

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и до ден днешен не е разбулил всичките си тайни. Манастирът е донякъде възстановен и достъпен за посещения. Скитът се простира на цели три етажа, като някога се е състоял от църква, монашески килии и църква-гробница. Имало е и подобие на чардак, вероятно покрит с дървена конструкция или с каменен градеж. В момента отворена за посещение е средната тераса, където се е намирала манастирската църква.

Снимка: Венета Николова

Но най-голямото богатство на Крепчанския скален манастир са надписите.

Те са на кирилица и са около 20 на брой. Сред тях обаче има и такъв на староеврейски език – загадка, която и до днес поражда дискусии в научните среди. А най-удивителната находка е стар надпис на входа на скалната църква. Открит е в началото на 70-те на ХХ век и гласи:"В 921 година почина раб божий Антон през месец октомври".

Най-старият надпис на кирилица от 921 г. Снимка: Мирослав Георгиев

Надписът е 9-редов, от него се разчитат относително добре първите три реда, а следващите съдържат отделни букви и думи, които се предполага, че носят информация за самата дата на кончината на този монах, а може би и часа на настъпилата смърт, научаваме от Мирослав Георгиев, уредник към РИМ-Търговище:

"Този манастир е основан от монах на име Антоний или Антон. За това разбираме от два от надписите в манастира. Той го създава в края на IX началото на X в. и покрай него се формира братство от между 5 и 10 монаси. Антоний умира през 921 г. Това е отразено на един от надписите, който се явява най-ранно датираният надпис на кирилица открит до момента. Знаете, че около 250 милиона души по света използват кирилица. И нямаме по-ранен надпис от датировката 921 г.! Това означава, че монахът Антоний е починал 25 години преди смъртта на св. Иван Рилски и 6 години преди тази на цар Симеон, от което следва, че е бил техен съвременник. Така че надписът от Крепча събужда дискусия кога всъщност започва монашеството по нашите земи и кой е основоположникът" – казва Мирослав Георгиев.

Пред входа на църквата-гробница, на височина 8 метра, изследователите попадат на още една удивителна находка – относително добре запазен 5-редов надпис. С много добре врязани в камъка букви с големина между 2 и 3 см, е изписано следното: "В името на Отца и Сина и Св. Духа. Тук почива светият отец Антоний. А който направи в черквата житница, да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин. "Интересното е, че в надписа Антоний е наречен "свят". Възможно е, след кончината му, той да е бил обявен за светец, твърди Мирослав Георгиев и допълва, че в наши дни има дискусия в Българската православна църква дали той да бъде обявен за светец, въпреки че нямаме известно негово житие.

Надпис клетва-предупреждение Снимка: Мирослав Георгиев

Надписът в църквата-гробница разкрива и една любопитна историческа подробност. Става дума за съдържащата се в него клетва: А който направи в черквата житница, да отговаря пред Бога. "Няма друг подобен документ в българската епиграфика" – твърди Мирослав Георгиев и добавя:

"Тази клетва с предупреждение е възможно да е насочена срещу монаси, които са си позволявали да използват помещенията в манастирите или конкретно в този манастир за стопански нужди, а не за богослужение или църковна дейност. Съществува и друга теория. През периода, когато цар Симеон води войни в Тракия, има известни свидетелства, които гласят, че той е нареждал да се съхранява житото за изхранване на войската му в църкви или подобни скални обители" – обяснява Мирослав Георгиев.

Вижте още скални манастири в тази част на България:

Снимка: Венета Николова

 Снимки: Венета Николова, Мирослав Георгиев, Кадир Кадиров

Автор на видеото: Кадир Кадиров

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви..

публикувано на 03.10.23 в 15:35

Покров на Пресвета Богородица – голям празник за православните християни

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита". Празникът е възникнал, за да се почете явяването на Божията Майка в..

публикувано на 01.10.23 в 06:10

Политически и църковни интереси стоят зад казуса с Руската църква в София

В края на миналата седмица свещеници от Руската църква в София бяха помолени да напуснат страната, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, протойерей Евгений и още един служител на храма...

публикувано на 26.09.23 в 13:15