Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българка пренася духа на родината в Тайланд

Снимка: личен архив

Сънародничката ни Деяна Минчева Викторсон вече 13 години представя пред жители на остров Пукет, в Тайланд, българските традиции, обичаи, култура, история и кухня. На Пукет Деяна е известна не само сред българите, но и като член на Международния женски клуб. В Деня на националностите, който се провежда в Британското международно училище в Пукет през юни, Деяна всяка година облича кюстендилска носия и заплита в плитките си косите на своята баба, които е запазила.

Деяна е родена в София и завършва Художествената академия, специалност текстил. Работила е в криптата на храма "Св. Александър Невски" и усвоява иконописна техника, като рисува икони по православния канон. За празнични благотворителни базари, на които се събират хора от различни националности на остров Пукет, Деяна приготвя традиционна българска баница и кисело мляко, а също и лозови сарми. "Баницата е абсолютен хит сред жителите на Пукет, а чужденци на острова са ми казвали, че не са яли по-вкусно кисело мляко от българското", казва сънародничката ни.

Въпреки че нейното семейство пребивава основно в чужбина, а съпругът ѝ е швед, Деяна е научила сина си Виктор на всички български обичаи, като боядисване на яйца за Великден, мартеници, сурвакане и др. За Деня на националностите момчето също се облича в българска народна носия и винаги носи българското знаме, редом до Деяна на празненството. Тяхното присъствие не минава и без да прозвучи българският химн.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: личен архив

Още от категорията

Работещите в чужбина са изпратили в страната през 2023 г. над 1,32 млрд. евро

Рекордните 1,32 млрд. евро са изпратили българите, работещи в чужбина на роднините си в страната през 2023 г., сочи публикуваната официална статистика на БНБ. Така всеки месец в потреблението са влизали средно по над 100 млн. евро отвън. Спрямо 2022..

публикувано на 20.02.24 в 19:04

Българи, румънци и молдовци заедно представиха в Брюксел мартеницата

Българската културна асоциация в Брюксел бе домакин на тържество в чест на мартеницата, заедно с представители от Румъния и Молдова. Събитието на 18 февруари е второ издание, посветено на символа на пролетта, обединяващ трите страни. На щандове бяха..

публикувано на 19.02.24 в 11:11
Снимка: Българско училище „Д-р Петър Берон“ в Рединг

Ученици създадоха авангард-портрети на Апостола на свободата

Попарт портрети на Васил Левски, вдъхновени от творчеството на художника Анди Уорхол, създадоха ученици от единадесети клас в Българското училище "Д-р Петър Берон" в Рединг. "Нашите ученици познават добре творчеството на Анди Уорхол и затова..

публикувано на 18.02.24 в 10:25