Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменското плато и тайният свят на орхидеите

Снимка: БГНЕС

Ако през пролетта се разходите из Шуменското плато, ще попаднете на невероятно красиви поляни, изпъстрени с диви цветя и билки. Платото се намира на територията на едноименния Природен парк, който съхранява над 250 растителни вида. Сред тях се открояват диворастящите орхидеи, едни от най-красивите цветя в българската флора. "Шуменско плато разполага с една от най-големите популации от този вид в страната. До момента имаме описани около 2 хиляди екземпляра", казва проф. Димчо Захариев в интервю на Деница Колева от БНР-Шумен, и добавя:

"На практика орхидеите се чувстват доста добре на нашето плато, което се характеризира с карстов терен, добра комбинация между дървесна, храсна и тревна растителност. Обикновено орхидеите обичат близостта на дървета и храсти, за да може да се предпазят от силните ветрове. Така че една такава пъстра картина на растителността е изключително благоприятна за тях. Слънце плюс сянка е идеалната комбинация за много от видовете ни.“


Цъфтежът на орхидеите тук започва от средата на април и продължава до началото на месец август. Най-нетърпеливи са пчелиците, които цъфтят още през април и май. Орхидеите могат да бъдат забелязани близо до маршрутите, маркирани от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“, и са сравнително лесни за откриване. Но не очаквайте да видите големи орхидеи, подобни на продаваните в цветарските магазини. Тези видове са тропически и живеят по клоните на дървета, понякога на десетки метри над повърхността на земята. Орхидеите на Шуменското плато са по-мънички:

"От общо 71 вида в България, на нашето плато могат да бъдат открити 20 вида, като всички те са почвени, казва проф. Захариев. Единствено изключение прави един вид, който е паразитна орхидея и носи името истинска гнездица, защото корените му наподобяват гнездо на птица и орхидеята се храни от корените на дървото, като буквално оттам поема вода и хранителните вещества . Всичките ни останали видове са зелени. Те фотосинтезират и се държат като нормални растения с тази разлика, че семенцата им се нуждаят от специален вид гъба, за да може да покълнат."

Необходимо е много време, докато се появят цветовете над повърхността на земята. Но след това орхидеите живеят много години, макар че не всяка година цъфтят. "Ако някога на дадена поляна сте открили популация от орхидеи, на следващата година там може да не видите нито едно стръкче, защото те просто са решили, че ще си почиват и дори не образуват листенца над земята“, твърди проф. Захариев. От него научаваме, че орхидеите имат цветове, които могат да имитират маймунка, защото различаваме личице наподобяващо това на маймунка, ръчички, крачета, дори глава, с подобие на козинка по нея. Интересни са пчелиците - най-ранно цъфтящите орхидеи, които наподобяват земна пчела с малко гълъбче, кацнало отгоре.

"Ароматът, който излъчва, заедно с химическият състав на  веществата, е същият като този на женските пчели. Това са феромони и те са изключително очарователни за мъжките им половинки, които не остават безразлични. Пчелите наблизо усещат аромата, следват го, достигат до цвета, виждат приликата и според тях няма никакво съмнение, че това е женско насекомо. Кацайки, те ще бъдат разочаровани, защото няма да могат да прекарат приятно със своя партньор. Но цветът ще се радва, защото така ще бъдат отнесени тичинките му и следващият цвят, който ще измами насекомото, ще получи тези тичинки. Така, растенията са доволни, насекомите – не съвсем", заключава проф. Димчо Захариев.

Вижте още: 

Съставил: Венета Николова по интервю на Деница Колева от БНР-Шумен

Снимки: Природен парк "Шуменско плато", БГНЕС
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Харманли, 18 юли 2024 г.

Борбата с огъня край Воден продължава, фермери подават ръка на свой колега

Остава в сила бедственото положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщиха от..

публикувано на 21.07.24 в 10:25