Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 24 май в Чикаго българите проведоха празничен парад (фотогалерия)

11
Снимка: БГНЕС

Хиляди българи участваха в Парада на България по случай 24-ти май в Чикаго. Така българите от този регион в САЩ отбелязаха в аванс Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, съобщи за БГНЕС генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. Празничната инициатива се проведе със съдействието на кметството на Елк Гроув Вилидж в Илинойс. В парада взеха участие всички 13 български неделни училища в Чикаго, фолклорни ансамбли, културни центрове и родолюбиви организации, гости от България и представители на местните власти.

"Кметът Крейг Джонсън обяви 24 май за Ден на България! Българите в Чикаго дадоха пример на своите сънародници по света, че могат да стоят обединени зад святата кауза, да пазят своите азбука, език, култура и традиции, като израз на тяхната българска идентичност. Поклон пред българските учители по света, апостолите на българското знание и просвета, съзидатели на нашата духовност и себеосъзнатост като наследници на древен и велик народ. Поклон! ", казва Станков.

Вижте още:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48