Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският парламент почете празника на българския език

Георги Наков
Снимка: БТА

Българска реч прозвуча в румънския парламент. От трибуната депутатът Георги Наков, който е гласът на българското малцинство в страната, поздрави колегите си депутати по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и Ден на българския език в Румъния.

"Честит празник на буквите!", обърна се на български език Наков към аудиторията и припомни, че освен обща историческа съдба и православна религия, кирилицата също дълго време е свързвала двата народа. “Българите в Румъния се чувстваме привилегировани от факта, че живеем в тази страна. Не само защото сме подкрепяни от румънската държава, а и защото сме намерили истински дом, когато сме пристигнали тук”, заяви депутатът.

Деца ансамбъла за български народни танци "Ръченица” от Стар Бешенов, пременени в български носии, посрещнаха делегацията на Съюза на банатските българи, която гостува в парламента.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10

Васко Кръпката и "Балкан Рок Трио" с концерт за българите в Мюнстер

В Мюнстер, Германия, българското дружество "Ян Бибиян" организира концерт по случай Седмицата на Европа.  Програмата предвижда участието на популярния и обичан български певец Васко Кръпката, хор "Ян Бибиян"&Ани Лозанова и на "Балкан Рок..

публикувано на 04.05.24 в 06:00

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи в традиционното Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина в първия ден на май, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни..

публикувано на 03.05.24 в 10:29