Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лодка по Амазонка, пикник на Малдивите – рибарите в Никопол развиват и туризъм

Снимка: Венета Николова

Разходка с моторна лодка по Дунав, наблюдение на редки видове птици, посещение на безлюдни острови, пикник сред дивата природа или просто слънчеви бани на плажа – Никопол се наложи като дестинация за приключенски туризъм. Наближи ли пролетта, градът се оживява от гости. Българи и все по-често румънци, идват за най-голямата местна атракция – разходка с лодка из Никополския архипелаг. Преживяването е наситено с много емоции, а негови организатори са рибарите от сдружение "Амур-Никопол“ "Сезонът тази година започна много рано, самите ние не очаквахме такъв голям интерес" - признава Бисер Георгиев, председател на сдружението. Твърди, че първата разходка била още в началото на март и че само за месец, десетки желаещи са се включили в приключението.

"Нямаме уикенд без заявки“ - казва Бисер Георгиев и допълва:

"Това ни е вече трети сезон. От година на година се увеличават туристите и се радваме че по този начин помагаме на общината и на местния бизнес, така че да се развиe градът като туристическа дестинация. Започват тези разходки да нашумяват като вид туризъм и в чужбина. Миналата година имахме група от 20 човека от Израел. Тази година очакваме пак гости от Израел, както и голяма група от 50 италианци. Те са се записали за речно пътуване. Искат да ги возим по Дунав чак до град Оряхово - това е преход от 80 км.“

Бисер Георгиев, председател на сдружение „Амур-Никопол“

Докато моторната лодка пори водата, над туристите кръжат ята птици. Част от тях гнездят в близкия Природен парк „Персина“. Тази година на остров Лакът се заселила двойка морски орли – много рядък вид.

През лятото, когато нивото на Дунав пада, на островите се откриват чудесни плажове. Най-посещаваният е Катунара, известен сред местните като Малдивите, заради широката плажна ивица с финия като звезден прах пясък. През пролетта, когато нивото на реката е високо, пък се предлага друга атракция – речно пътешествие до Амазонка по "черешови води", което съвпада с черешобера:

"Когато е по-голяма водата, се движим покрай българския бряг край ивица от ракита или върби. Ако има как да се премине, ходим до т.нар. Амазонка. Навлизаме в едни тесни канали, като по река Амазонка, с надвесени дървета, правят се остри завои и е много красиво там. Мястото е обрасло с един вид върби, викаме му ракитак. Има и аморфа – по-скоро характерна за страни като Китай. Преди години това нещо го нямаше. Представлява медоносно растение, което цъфти с едни лилави цветчета" - обяснява Бисер Георгиев.

Рибарите от сдружението са чудесни организатори, капитани на лодка и сладкодумни гидове. Те ще ви разкажат всичко за птиците, които прелитат наоколо, за рибите, за островите и за непостоянния нрав на Дунав. И ще ви заведат до скалната църква "Свети Стефан" от Х век, от която се открива спираща дъха гледка към реката.

Вижте краткия видео репортажа от нашата разходка с лодка из Никополския архипелаг, скалната църква „Свети Стефан“  и остров Персин:

Но има една атракция, която всички очакват с нетърпение - пикникът край реката:

"Това е пикник, риболов, рибена чорба, приготвена на място, риба опечена на място. Затова предварително се прави заявка, за да има време да се изстуди питието – дали ще е бяло вино или ракия… Има и още една опция. Стига да желаят, оставаме туристите да се къпят и да плажуват и после ги прибираме" - казва Бисер Георгиев.

Освен рибената чорба, която е запазена марка на никополските рибари, в менюто влизат още бяла мряна на шиш, печен и пържен амур, бухтички от хайвер, домашна питка и дюлева ракия. Бисер разказва, че имало случаи, когато клиентите им не искали да си тръгват от островите, а едни германки останали да пренощуват сами на един от тях. В речните разходки до Никополския архипелаг се включват и туристи, водени от български туроператори, които организират екскурзии с природозащитни каузи. Принос за популяризирането на Никопол имат също и организираните от общината състезания с джетове и моторни лодки, АТВ- съборите, както и ежегодният фестивал „Дунав – хора, природа и традиции“, който показва поминъка, кухнята и бита на населението на крайречния град.


Вижте още: 

Снимки и видео: Венета Николова
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10