Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделно училище „Орфей“ и българска радиопрограма сплотяват общността ни в Линц и региона

Снимка: Българско училище „Орфей“

Броят на неделните училища в Австрия е 5, разположени във Виена, Линц, Грац, като някои от тях разполагат и с филиали в градовете Клагенфурт, Велс и Кремс – сочат данните на Министерството на образованието и науката у нас. В следващите редове ви разказваме за едно от тези средища на българщината, което носи името „Орфей“, създадено по инициатива на едноименното Българо-австрийско родителско дружество (БАРД). То се намира в град Линц и работи още от 2005 година, а от учебната 2009-2010 година е официално регистрирано като първо българско училище в провинция Горна Австрия, чийто административен център е Линц.

„Важна роля за подпомагането на нашето училище изигра и българската държава след основаването на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) през 2007 година, както и проф. Божидар Димитров докато беше начело на Държавната агенция за българите в чужбина - българските училища зад граница бяха основен приоритет за него и екипа му – разказа пред Радио България доц.д.ф.н. Димитър Дунков, един от първите преподаватели в училище „Орфей“, а в момента водещ на българска радиопрограма в Линц. – Няма да забравя жеста, който той стори за нас – за своя сметка изпрати автомобил, пълен с книги, учебници и материали. Ние, със собствени средства, също успяхме да набавим набор от книги, DVD и CD с цялата българска филмова класика. За изминалите 15 години през училището ни преминаха стотици деца. В момента в Линц те са около 30, но от създаването му сме обучили поне 300, а десетина учители се ангажираха с обучението им по български език, история, музика, изобразително изкуство.“

Димитър Дунков в студиото на австрийското „Радио България“

По думите му, родителите също не са забравени –„те посещаваха уроци по народни танци и български език за възрастни, както и по българска кухня“. От три години насам училището има и свой филиал в град Кремс, който се намира на около 1 час от Линц.

Дунков е категоричен, че превръщането на учениците в сплотена общност, зависи почти изцяло от техните родители и семейства:

„Ако в семейството има съответния стимул и емоция да доведат децата си, те започват да идват. Имат желание да се видят със своите приятели, това все пак е техният социален опит и е една от функциите на българските училища в чужбина – обяснява нашият сънародник от Австрия. – Някои от децата водят и свои приятели, които не са от български семейства и не разбират езика. Когато има някакво общоградско събитие с участието на емигрантски дружества от други страни, българските деца също се включват. За да се изгради сплотеност и чувство за солидарност, се стараем да правим екскурзии до съседни страни, а и до България. Напоследък периодично правим пикници, съчетани с кратки музикално-художествени рецитали.“

Учениците придобиват и друг важен за развитието им опит в онлайн радиопрограмата, създадена през 2003 в Залцбург, но от 2004 преместена в Линц. Нейният водещ Димитър Дунков им позволява да участват в емисиите и по този начин да научават нови неща за България. Любопитно е, че програмата, която е част от „Свободно радио“ на Горна Австрия, излъчващо на 24 езика, носи името „Радио България“, досущ като многоезичната платформа на Българското национално радио, която се гордее с традицията си, прехвърлила 8 десетилетия.

„Радио България беше една от първите две български медии в чужбина, основана от емигрант. Имаше още една, създадена пак по това време в Берн. Първите близо 150 предавания бяха предимно на немски език, защото тогава все още България беше недостатъчно позната в Австрия“ – спомня си Димитър Дунков и допълва подробности за темите и рубриките в една негова емисия:

„Бях решил в тях да каня по някой австриец и да ги водим заедно. Мислех си, че по този начин поне един нов човек ще научи нещо за България. Участваха хора от различни професии и възраст както от Линц, така и от други градове в Горна Австрия. Радиопредаването ни обхваща, различни теми, разделени на няколко рубрики. Една от тях се нарича „Векове от слава“. В нея проследяваме важни дати и личности от българската история през дадения месец. Целта е не просто да припомним тези дати, а и да ги защитим от некоректни интерпретации. Друга наша рубрика се казва „Всяка песен е една история – всяка история, една песен“. В нея представяме богатството на народното творчество. Постоянна рубрика за нас е и тази за взаимоотношенията между България и Австрия, кръстена „С гайда и йодл“. По този начин свързахме два региона в двете държави – Родопите и Алпите“- обяснява Димитър Дунков, този път пред „Радио България“  на българското обществено радио.

Снимки: Българско училище „Орфей“

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35