Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече процедура за връщане на началното име на гимназията в Босилеград

Снимка: БТА / ФАР

Княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис III, отправи чрез българското посолство в Белград писмо до Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и Община Босилеград. В него дава съгласие за връщане на началното име на Гимназията в Босилеград – „Княгиня Мария Луиза”. Над 30 години училището се нарича само Гимназия, а от откриването през 1941 г., няколко пъти е сменяла името си. Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия миналата година задвижиха инициативата за връщане на първоначалното име.

Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и зам.-кмет на Община Босилеград, каза, че очаква до края на юни Общнският съвет на Босилеград да реши за промяна на името, след което ще се поиска съгласие от сръбското министетството на образованието за промяна на името.

Очакванията са от новата учебна година, през септември, Гимназията в Босилеград отново да носи първото си име „Княгиня Мария Луиза“, предава БТА.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30
Лисабонски университет

Курсове по български език предлага Лисабонският университет

Лисабонският университет предлага курсове по български език, отворени и за външни желаещи да изучават езика. Това съобщи Посолството на България в Португалия. Занятията започват на 19 септември 2024 година и продължават до май 2025 година. Те са..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Българите в Тараклия обсъждат евроинтеграцията на Молдова

Дискусия  "Европа – това сме ние, ние – това е Европа" ще се проведе днес от 16.00 ч. в ресторант "Варна" в молдовския град Тараклия. Организатор на събитието е Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ) с подкрепата на..

публикувано на 10.09.24 в 08:05