Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерите на родения във Варна астрофизик Фриц Цвики уважиха български научен форум

На снимката (от ляво надясно): дъщерите на Фриц Цвики - Франциска и Маргрит Цвики заедно с директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова
Снимка: БТА

Франциска и Маргрит Цвики – дъщери на един от най-големите астрономи и астрофизици на всички времена, са сред гостите на провеждащата се във Варна 16-а годишна конференция на Съюза на астрономите в България. Откривателят на тъмната материя Фриц Цвики е роден преди 125 г. в морската ни столица, където прекарва първите си години, преди да замине да учи в Швейцария. 

По случай годишнината от рождението на астрофизика Народната астрономическа обсерватория в града награди победителите в конкурса за постери, рисунки и видеоклипове.

Пред журналисти Франциска Цвики каза, че за втори път е във Варна и се чувства прекрасно в родния град на баща си. Тя добави, че Фриц Цвики не е искал дъщерите му да се занимават с астрономия, затова тя и сестра ѝ са се насочили към съвсем различни сфери. "В рода ни няма астрономи", допълни внукът на учения Стефан Станев, който е роден и живее в България. 

Конференцията уважиха посланикът на Швейцария у нас Раймунд Фурер, кметът на града Иван Портних и представители на различни институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хиляда бегачи потеглиха в класическия маратон в столицата

Над 6500 бегачи от различни страни участват в “Маратон София 2024”, който се провежда през почивните дни. От площад “Александър Батенберг” тази сутрин потеглиха около хиляда атлети, състезаващи се в класическата дистанция 42,195 км. С най-големи..

публикувано на 13.10.24 в 10:22
Дъбът в центъра на селото, който е на над 550 години

Жителите на село Величка се гордеят със своите два дъба столетници

Няма жител на село Величка (Североизточна България), който да не знае за двата вековни дъба, превърнали се в част от природното наследство на населеното им място. Дърветата са от вида Quercus spp. През 1990 г. те са оградени и са им поставени табели,..

публикувано на 13.10.24 в 10:05

Глиган албинос постави началото на ловния сезон в Родопите

Край село Любча в родопската община Доспат е бил отстрелян уникален екземпляр – глиган албинос. Невероятният улов се случил още в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Става дума за тригодишен мъжки екземпляр, който е..

публикувано на 13.10.24 в 09:10