Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерите на родения във Варна астрофизик Фриц Цвики уважиха български научен форум

На снимката (от ляво надясно): дъщерите на Фриц Цвики - Франциска и Маргрит Цвики заедно с директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова
Снимка: БТА

Франциска и Маргрит Цвики – дъщери на един от най-големите астрономи и астрофизици на всички времена, са сред гостите на провеждащата се във Варна 16-а годишна конференция на Съюза на астрономите в България. Откривателят на тъмната материя Фриц Цвики е роден преди 125 г. в морската ни столица, където прекарва първите си години, преди да замине да учи в Швейцария. 

По случай годишнината от рождението на астрофизика Народната астрономическа обсерватория в града награди победителите в конкурса за постери, рисунки и видеоклипове.

Пред журналисти Франциска Цвики каза, че за втори път е във Варна и се чувства прекрасно в родния град на баща си. Тя добави, че Фриц Цвики не е искал дъщерите му да се занимават с астрономия, затова тя и сестра ѝ са се насочили към съвсем различни сфери. "В рода ни няма астрономи", допълни внукът на учения Стефан Станев, който е роден и живее в България. 

Конференцията уважиха посланикът на Швейцария у нас Раймунд Фурер, кметът на града Иван Портних и представители на различни институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

Приключи удостоверяването на машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в България на 27 октомври. Последната стъпка беше довереното изграждане на софтуера на устройствата и генерирането на хешкод. Той ще се изписва на..

публикувано на 11.10.24 в 18:45

Тристранният съвет отново не се договори за минималната заплата за 2025 година

Без консенсус приключи днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проект на правителствено постановление за повишение на минималната работна заплата от сегашните 933 лева /477.04 EUR/ на 1077 лева..

публикувано на 11.10.24 в 18:30
Марчел Чолаку и Николае Чука

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния Дв а месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в..

публикувано на 11.10.24 в 11:20