Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради поройни валежи обявиха частично бедствено положение в Етрополе

Снимка: Виолета Ценкова

Обявено е частично бедствено положение в Етрополе след проливния дъжд през нощта. Трите местни реки излязоха от коритата си, съобщи пред БНР Станка Димитрова, зам.-кмет на града. Спасен е от заливане е важен мост към помпената станция, откъдето се подава питейната вода за града. Има наводнени къщи. Хората сами изпомпват водата. Помагат и пожарни екипи дошли от Златица и Пирдоп. Пречиствателната станция за отпадни води също е залята,но няма риск за населението. Няма обаждания за пострадали, които не могат да се справят, но ситуацията е тежка, допълни Димитрова. В четвъртък комисия ще описва щетите след наводнението. 

Отава в сила бедственото положение в трите общини в Монтанско, които пострадаха от проливния дъжд в понеделник, въпреки че ситуацията в Георги Дамяново и Монтана вече се нормализира. 80 военни помагат на засегнатите в Берковица. Очаквам да дойдат и още военни от Белене с тежка техника, която вече да започне да разчиства и улиците от наносите, от разрушения асфалт, каза областният управител Валери Димитров. Очаква се и пристигането на доброволци.

На 15 юни жълт код за опасни валежи е обявен за редица области в Западна България. В областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се очакват количества на валежите да са над 35 литра на кв. м.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юли 2024 г.

Само след два дни светът ще бъде Олимпиада и всички погледи ще са отправени към спортните съоръжения в Париж. А ние се връщаме назад в историята по олимпийския път на България с помощта на главния уредник на Музея на спорта в София Катя Иванова, която..

публикувано на 24.07.24 в 19:00

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50