Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради поройни валежи обявиха частично бедствено положение в Етрополе

Снимка: Виолета Ценкова

Обявено е частично бедствено положение в Етрополе след проливния дъжд през нощта. Трите местни реки излязоха от коритата си, съобщи пред БНР Станка Димитрова, зам.-кмет на града. Спасен е от заливане е важен мост към помпената станция, откъдето се подава питейната вода за града. Има наводнени къщи. Хората сами изпомпват водата. Помагат и пожарни екипи дошли от Златица и Пирдоп. Пречиствателната станция за отпадни води също е залята,но няма риск за населението. Няма обаждания за пострадали, които не могат да се справят, но ситуацията е тежка, допълни Димитрова. В четвъртък комисия ще описва щетите след наводнението. 

Отава в сила бедственото положение в трите общини в Монтанско, които пострадаха от проливния дъжд в понеделник, въпреки че ситуацията в Георги Дамяново и Монтана вече се нормализира. 80 военни помагат на засегнатите в Берковица. Очаквам да дойдат и още военни от Белене с тежка техника, която вече да започне да разчиства и улиците от наносите, от разрушения асфалт, каза областният управител Валери Димитров. Очаква се и пристигането на доброволци.

На 15 юни жълт код за опасни валежи е обявен за редица области в Западна България. В областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се очакват количества на валежите да са над 35 литра на кв. м.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40