Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за Празник на черешата в Кюстендил

Специалистите от Института по земеделие разработват сортове, устойчиви на климатичните аномалии и високата влажност

Снимка: БГНЕС-архив

В края на юни зреят най-хубавите череши у нас, а всеки знае, че най-сладки са черешите от района на Кюстендил, известен като Овощната градина на България. Там всяка година се провежда и Празник на черешата. Всъщност, той е продължение на Първата национална овощарска изложба, проведена в Кюстендил през далечната 1896 година. И тази година, на 23, 24, 25 юни, в Кюстендил ще се съберат производители на череши от цялата страна, а празникът ще е съпроводен с богата културна програма на централния площад в гада.


Традицията

Най-много туристи привлича базарът на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения, а гостите на празника участват в състезателни игри, посветени на черешите.


Черешите, добивът и тревогите на производителите

В кюстендилския район има около 20 хиляди декара черешови масиви. От тях се добиват около 5000 тона плод, но тази година добивът от черешовите насаждения е по-нисък, заради обилните валежи през пролетта. На това се дължи и високата цена на дребно на черешите – между 5 и 7лв. в зависимост от качеството /миналата година черешите се продаваха за 3 лв./

Овощарите от региона и от страната се оплакват, че разходите им по отглеждане на култивирани дръвчета са нараснали твърде много. „Амониевата селитра миналата година беше 30, а сега е 130 лева торбата. Хербицидите и другите препарати поскъпнаха с 50%, инфлацията дава отражение и при прибирането на реколтата, а в същото време все по-трудно се намират сезонни работници“, обясняват стопаните. Поради проблемите с изкупуването на черешовата реколта през последните години, доста земеделски производители губят интерес към черешите и започнаха да продават масово насажденията. Други пък се насочват към различни култури, например сливата, която също добре се развива в градините на Кюстендил. Затова агрономите от Института по земеделие в града очакват намаляване на площите с черешови дървета, а от там и добивите.


„Черешовата реколта през тази година вървеше много добре, имаше сериозно натоварване с плодове на черешовите дървета, но проблемите започнаха вследствие на дъждовете“, обяснява доц. Илияна Кришкова директор на Института по земеделие в Кюстендил:

„Такава година не помним от много време насам - 3 месеца всеки ден валежи, което доведе до масово напукване на черешите, те не могат да узреят, а загниват на самото дърво. Това е много сериозен проблеми за земеделските производители, тъй като изкупвателните фабрики не желаят напукани и повредени череши. Ще падне и цената на продукцията. За прясна консумация те не могат да се използват, годни са единствено за преработка в консервните предприятия. В района има фабрики за сокове, които ще вземат част от набраната продукция. По принцип в една добре обгрижвана градина се получават около 2 т. череши от декар, но качествена продукция в момента може да се набере до 500 кг., което е много малко. От 1 април до момента са паднали 312 литра на кв. м. дъжд, което е изключително много. За последните 10 години това е със 170 литра повече, ние не помним такива количества дъжд да е имало в последно време. Това са климатични аномалии, с които земеделските производители трудно могат да се справят. Макар че има вече препарати със съдържание на калций, те са безобидни и когато черешите са напръскани, те издържат повече на влагата. Освен това има и нови сортове. Новата селекция е насочена към това, да се намерят сортове, които не се напукват толкова, но все пак при такива дъждове дори и най-добрият сорт не издържа. Очакванията са до края на беритбата, стопаните да получат до около 1 тон от декар“, казва доц. Кришкова и не пропуска да посочи още един проблем, а именно липсата на достатъчен капацитет в преработвателните предприятия. Като се запълни капацитетът на фабриките, те спират да изкупуват и плодовете остават по дърветата. В района има няколко преработвателни фабрики, сушилня и две фабрики за сокове, но те нямат капацитет да поемат цялата продукция.

Минимум 15 години са необходими, за създаването на нов сорт - от кръстоската, подбора на хибридите, до отглеждането и утвърждаването на самия сорт в градините. Но това е и основната дейност на Института по земеделие - да прави селекция и да създава нови сортове череши. Районът тук е изключително подходящ за отглеждане на череши, защото има специфични климатични условия, при които плодът натрупва максимално количество захари и получава много хубав вкус, какъвто го няма никъде по света, казва доц. Илияна Кришкова:

„Аз лично съм ходила много по света, но такава череша, като кюстендилската, никъде няма, затова сме известни с хубавите си череши. Черешата тук е произлязла от диви форми, които са съществували в района. Започнали са местните от тях да правят културни сортове и така постепенно се стига до днешната череша. В района масово се отглеждат сортовете „Ван“ и „Бинг“, които са създадени преди 1989 г. и все още се отглеждат в овощните градини, „Козерска“ също има доста насаждения, „Стела“ е също много разпространен сорт за района. Всяка година ние показваме по време на Празника на черешата голямото разнообразие от сортове - минимум 100 – 120 сорта различни череши. Посетителите имат възможност да пробват, да се запознаят с характеристиките на отделните сортове, защото наши специалисти са на разположение на щанда на Института. Ние участваме в журито при оценяването на продукцията на всеки производител. С колегата проф. Сотиров обикаляме щандовете на изложителите, измерваме черешите и избираме най-едрата, също даваме оценка и за най-добре аранжиран щанд, предишни години е имало и конкурс за най-пъстро вешело. Като цяло празникът е много красив, пъстър, с богата фолклорна програма. Очакваме тази година да дойдат още повече туристи, защото популярността става все по-голяма и който е идвал, иска пак да дойде и да опита черешите в Кюстендил.“

А ако се чудите как да разпознаете кюстендилската череша, доц. Кришкова я описа така: „Тя е твърда, хрупкава, костилката се отделя лесно и има характерен рубинено червен сок при разчупване на черешовия плод“.

Снимки: БГНЕС-архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45
Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30