Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на Курбан байрам мюсюлманите почитат починалите си близки

Снимка: БГНЕС

Най-големият празник за мюсюлманите, с който се слага края на т. нар. хадж – поклонението в свещения град Мека, е Курбан байрам. Във вечерните часове на деня Арифе (27 юни),предхождащ празника,мюсюлманите отдават почит на починалите близки. На следващото утро се отслужват празнични молитви в джамиите. 

Празникът се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношение на животно като израз на благодарност към Всевишния. По този начин вярващите отдават почит на пророка Ибрахим, който бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да докаже вярата си в Аллах. Ритуалът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Наричат Курбан байрам празник на милосърдието и прошката, който сближава общността на хората, изповядващи исляма. По традиция по-младите искат прошка от възрастните, а децата получават и подаръци.

В Момчилград има любопитна традиция в деня Арифе да се раздават мекици. Тази година доброволци ще раздадат повече от 2000 мекици по време на празничен концерт на открита сцена в парка, а децата от града ще покажат своите таланти.

Повече за празника вижте в публикацията от колекцията на Радио България „Курбан байрам – време за милосърдие и опрощение


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30