Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В блока „Хан Аспарух“ край Варна прогнозират, че има 13 млрд. куб. м. газ

Снимка: архив БНР

Френската компания Total и австрийската OMV, които проучват черноморските залежи на газ очакват да намерят 13 млрд. куб. м близо до Варна. Това са заявили двете компании пред парламентарната комисия по енергетика. Новината съобщи във фейсбук председателят на комисията Делян Добрев. Той ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Депутатът ще внесе проекторешението през новата седмица.

Добрев, който е и бивш енергиен министър изтъква, че България годишно ползва 2,5 млрд. кубика. Докато очаквания добив на български газ в българската специална икономическа зона в Черно море ще е 5 пъти по-голям и страната ще може да изнася синьо гориво за Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Воден след пожара

Пожари, хора, държава...

Горещини, силен вятър, огнен ад. На това стана свидетел и България в последните дни. Изпепелени къщи, погубени домашни и диви животни, унищожена реколта, осакатена природа…  И човешка мъка след огъня. „Аз съм на 66 години. В тази къща съм..

публикувано на 19.07.24 в 00:10

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42

Президентът Румен Радев: Политическата система в България е тежко заболяла

Държавният глава Румен Радев заяви, че в петък сутринта ще обяви решението си кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По повод коментар на Делян Пеевски, че президентът не си е на мястото, докато страната е обхваната от..

публикувано на 18.07.24 в 18:51