Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата, посещавана от Васил Левски в София, е отворена за посетители

4
Снимка: Столична община

През февруари тази година се навършиха 150 години от гибелта на един от най-великите българи, отдал живота си за свободата на Отечеството – Васил Левски. А днес, 18 юли, когато отбелязваме рождението му, отново намираме повод да се замислим, дали знаем достатъчно за Апостола на Свободата. За своя кратък житейски път, тъй като загива едва на 35 години, Васил Левски оставя диря буквално във всяко кътче на България. Удивително е как и до ден днешен в градове и села се пазят като светиня местата, в които отсядал и събирал свои съмишленици.

Повечето от тях са красиви възрожденски къщи, където издирваният и преследван като враг на цялата Османска империя Левски намирал убежище. В повечето от тези къщи, превърнати днес в паметници на културата, откриваме таен вход и скривалище, които сякаш сами говорят за драматичните събития преди Освобождението. В столичния квартал „Бенковски“ също откриваме едно от тези места, дали подслон на Апостола при пребиваването му в Софийско, където сформирал местен революционен комитет.

Сградата се намира на улица „Веле Митров“ и е със статут на недвижима културна ценност. Любопитното е, че в тази къща през 1871 г., в тогавашното село Биримирци, а днес кв. „Бенковски“ на София, пристига Васил Левски и нощува в дома на Веле Митров. Там, заедно със своя приятел отец Генадий Ихтимански – игумен на Драгалевския манастир, събира родолюбиви селяни от Биримирци и Обрадовци и основава Биримирски таен революционен комитет. Днес в къщата е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХ в.


Сградата е едноетажна, с характерно за българския селски бит от този период разпределение, с площ 73 кв.м. Формата е правоъгълна, състои от две преходни помещения – „соби“, с еднаква площ. През входната врата се влиза в дневното помещение. Покривът е четирискатен, с дървена носеща конструкция. Самата сграда на ул. "Веле Митров" № 8 винаги е предизвиквала интерес сред минувачите, защото според някои изследователи, това е единствената предосвобожденска жилищна сграда, запазена до днес в столицата.

Дълги години тя останала недостъпна за посетители, заради липсата на средства за укрепване и реставрация. Все пак с усилията на кмета на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев и на председателя на местното читалище Цецка Тонева къщата оцелява през годините. Неотдавна, Столичният общински съвет реши да се отпуснат около 200 хил. лева за нейния ремонт и реставрация. 


Работата не закъснява, но възстановяването на постройката от ХVІІІ в. се оказало нелека задача, защото днес липсват материалите, които се използвали в строителството по онова време. Наложило се да се търсят запазени стари керемиди за покрива и специалната глина, с която по това време са измазвали пода в жилищните сгради.

Днес, благодарение и на личните дарения на жителите на района, къщата вече е преобразена във вида, в който е била, когато тук е идвал Левски по комитетски дела. Сега, в деня на 186-годишнината от неговото рождение, тя отваря врати за всички желаещи да се потопят в историята, свързана с Апостола и неговото дело.

„Надявам се да успеем да я направим част от Музея на София, и да бъде включена в туристическите забележителности на столицата – отбелязва кметът на р-н „Сердика“ Тодор Кръстев, в интервю за Радио България. – Къщата е много ценна с това, че тъкмо тук се е намирал единственият, основан от Левски революционен комитет в София. Целта ни е и повече хора да знаят за това и когато учениците се върнат в училище през есента, се надявам от различни училища в София да ни посещават. Къщата-музей на Васил Левски в кв. „Бенковски“ е с много хубав двор, със старинна чешма и възстановена плътна ограда. Тук ще може да се провежда и своеобразна историческа разходка, особено ценна за учениците. За тях ще организираме викторини, като стремежът е мястото да става популярно и привлекателно особено за най-младите хора в София. Заповядайте!”

Снимки: Столична община

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45