Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За свойствата на лечебната кал или „черното злато“ на Поморие

Снимка: Rawpixel

Лиманната кал, извличана от Поморийското езеро, е с хилядолетна история. Първите данни за природния феномен и лечебните му свойства датират от 547 г. пр. Хр.. Траките са го наричали „Свещеното езеро на трите нимфи“.В наши дни калолечебният център на специализираната болница по рехабилитация в близкия град Поморие привлича над 10 хиляди пациенти годишно. Те пристигат именно заради поморийската кал, която лекува плексити, дископатии, радикулити, артрози и други нарушения на опорно-двигателния апарат. Но поморийската кал е най-известна със своя ефект върху репродуктивната система. "Мога да кажа, че ние имаме повече бебета от всички инвитро центрове, събрани накуп в цяла България", обяснява д-р Георги Продромов, който от 40 години работи в санаториума в интервю на Даниела Костадинова от БНР-Бургас.

Лечебната кал се получава от едно водорасло, което в края на юли и началото на август пада на дъното на езерото. И в комбинацията със зоо- и фитопланктон, при анаеробен, т.е. безкислороден начин на гниене, езерото произвежда едва 1 милиметър калолечебен слой годишно. „Освен това, калта съдържа всички женски яйчеви хормони, както и мъжкия тестостерон“, казва д-р Продромов и добавя:

"Начините за ползване на калта са следните: първо, имаме апликация, т.е. завива се с кал цялото тяло с температура 37-38 градуса. Имаме и кални вани – това е водата от езерото плюс кал. За млади жени с репродуктивни проблеми, освен калта, която е на тялото, поставяме във влагалището кал със всичките активни съставки и противовъзпалителни лекарства. Така се  атакуват възпаленията и дисфункциите на яйчника. Имаме също и солени вани – тях ги ползваме за по-щадящи процедури.“

Поморийската кал не се препоръчва в никакъв случай при онкоболни и пациенти с разширени вени, високо кръвно или сърдечни проблеми. 

А какво да кажем на хората, които се мажат с лечебната кал на брега на Поморийското езеро и дали може да очакват същия лечебен ефект, както в санаториума?

"Когато е изложена на светло, калта се окислява и след 2 часа става сива, т.е. вече не е черна, което означава, че тя губи своите свойства. Трябва да се съхранява при определена температура, да няма пряко слънчево осветление, иначе хормоните в нея изчезват. Половин час след като се намажат съответните участъци на тялото, калта започва да засъхва и трябва веднага да се измие" – препоръчва д-р Продромов.

Калолечението може да се използва също и като превантивна мярка за задържане на процесите на дегенерация на ставните заболявания, научаваме от директора на санаториума в Поморие д-р Маргарита Михайлова:

"Имаме много пациенти, които дошли на време и насочени от специалисти, си отложиха и дори си отмениха смяната на ставите или операцията на дискова херния. Тези операции водят до усложнения и са много по-скъпи, отколкото едно профилактично лечение."

От Специализираната болница за рехабилитация в Поморие отдавна настояват за приемането на Закон за съхранение на калонаходищата в България. Този закон е много необходим и належащ, защото заради редица изменения и човешка намеса, всяка година намалява солеността на Поморийското езеро, а с това се унищожава и най-голямото му богатство – лечебната кал.

Вижте още:

Текст: Венета Николова /по интервю на Даниела Костадинова от БНР-Бургас/

Снимки: Rawpixel, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15