Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът награди израелския посланик с орден "Мадарски конник"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев удостои посланика на Израел в България Йорам Елрон с орден "Мадарски конник" първа степен за особено големите заслуги на дипломата в развитието на двустранните отношения.

"Между народите на двете страни съществува истинско отношение на приятелство и разбирателство, основано на дълбоки културни и исторически връзки, на активно партньорство и взаимно доверие", каза Радев. По думите му, това се дължи на усилията на българската държава и общественост преди 80 години в най-мрачния период на Втората световна война, когато България не позволи нейната голяма еврейска общност да бъде изпратена в лагерите на смъртта. Напоследък се надигат гласове, които се стремят да ревизират този уникален акт, измествайки фокуса върху други събития, за които българската държава и народ не са имали силите и възможността да се противопоставят, коментира Радев. В миналото и сега българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на обществения живот в страната ни, посочи още държавният глава.

Йорам Елрон посочи, че отношенията между двете страни са от специално естество, особено с приноса на България по време на Втората световна война да спаси цялото еврейско население. Чуваме гласове с определен наратив, но ние знаем историческата истина, добави награденият. Посланикът подчерта, че около 300 000 израелски туристи пристигат в България ежегодно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46