Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът награди израелския посланик с орден "Мадарски конник"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев удостои посланика на Израел в България Йорам Елрон с орден "Мадарски конник" първа степен за особено големите заслуги на дипломата в развитието на двустранните отношения.

"Между народите на двете страни съществува истинско отношение на приятелство и разбирателство, основано на дълбоки културни и исторически връзки, на активно партньорство и взаимно доверие", каза Радев. По думите му, това се дължи на усилията на българската държава и общественост преди 80 години в най-мрачния период на Втората световна война, когато България не позволи нейната голяма еврейска общност да бъде изпратена в лагерите на смъртта. Напоследък се надигат гласове, които се стремят да ревизират този уникален акт, измествайки фокуса върху други събития, за които българската държава и народ не са имали силите и възможността да се противопоставят, коментира Радев. В миналото и сега българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на обществения живот в страната ни, посочи още държавният глава.

Йорам Елрон посочи, че отношенията между двете страни са от специално естество, особено с приноса на България по време на Втората световна война да спаси цялото еврейско население. Чуваме гласове с определен наратив, но ние знаем историческата истина, добави награденият. Посланикът подчерта, че около 300 000 израелски туристи пристигат в България ежегодно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30