Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 август започва Богородичният пост

В последния ден на юли вярващите заговяват преди двуседмичните лишения

Снимка: www.pravoslavieto.com

На 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни, преди началото на Богородичния пост. Той е 2 седмици и приключва на 15 август с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Богородичният пост не е толкова строг, както Великденският. Забранява се употребата на месни, млечни продукти и алкохол. На 6 август - Преображение Господне, е допустима риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, ядки и постни ястия. Понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са "сухи" - разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Вторник и четвъртък се разрешават варени ястия без мазнини. В събота и неделя са допустими варени ястия с малко олио или зехтин и малко червено вино. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05