Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора протестират в цялата страна заради обезобразеното 18-годишно момиче

Снимка: БТА

В над 40 града в цялата страна започна национален протест заради насилието над 18-годишното момиче в Стара Загора. Преди месец то е било нападнато и малтретирано в дома си, а обвиняем за деянието е 26-годишният й приятел Георги Георгиев.

В родния град на жертвата на насилие събитието е обявено като шествие в нейна подкрепа и за да окажат съпричастност голямо множество от хора се събраха пред съдебната палата. 

Многолюден е протестът и в столицата – стотици вече се намират пред съдебната палата и продължават да прииждат още хора. “Нито една повече”, “Насилието не е семейна ценност” гласят някои от издигнатите плакати. Хората настояват за оставката на съдия Татяна Гьонева, освободила насилника за нанасяне на лека телесна повреда, както и за законови поправки, с които интимният партньор да се третира наравно със съпруга, за да може жертвата да получи защита по Закона за домашното насилие.

Протести срещу случилото си и за оказване на солидарност с пострадалото момиче са свикани тази вечер и в Париж, Берлин и Копенхаген. 

Вижте още:

Важни законови промени подобряват работата по превенция и закрила от домашно насилие

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40