Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

| обновено на 02.08.23 в 09:10
Снимка: БТА

120 запалени факли преминаха през центъра на Благоевград по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстаниеШествието тръгна от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Деца, младежи и възрастни от Пиринска Македония почетоха себеотрицанието, смелостта и саможертвата на борците за свобода, отдали живота си във въстанието. Шествието водеха членове на национално дружество „Традиция“ облечени като въстаници, следвани от млади момичета с българското знаме. Деца и възрастни преминаха по централната част на Благоевград и се спряха пред паметниците на Пейо Яворов, Тодор Александров, Македоно-одринското опълчение, бюстовете на Ичко Бойчев и на Ильо Войвода.

Програмата, свързана с отбелязването на борбите за независимост на Пиринска Македония, предвижда и откриване на втората част на изложбата „За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“ в Регионалния исторически музей.  

Днес в черквата “Въведение Богородично” ще се състои заупокойна панихида в памет на загиналите и ще бъдат положени венци и цветя на различни паметници в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05