Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват виновните за замърсяване на река Девинска

Снимка: Кремена Данева

Образувано е досъдебно производство по случая със замърсяването на река Девинска, което се наблюдава от Районната прокуратура в Смолян, информира Апелативната прокуратура в Пловдив. Замърсяването е предизвикано от нерегламентираното заустване на отпадни води от бутилиращата компания „Девин“ ЕАД, на която е съставен акт. По думите на Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ – Смолян, ще се търси максималният размер на санкцията. 

Освен това бутилиращата компания е задължена със собствени средства да извърши зарибяване, съгласно подписан договор за дарение с местното сдружение на ловци и риболовци в Девин. Предвижда се във водите на р. Девинска да бъдат пуснати общо около 300 кг риба, като първото зарибяване е на 8 август с около 120 кг балканска пъстърва, уточни кметът на Девин.


След сигнална тел. 112 за плуваща умряла риба в реката, екип на екоинспекцията незабавно е извършил проверка на място. Те са установили, че заустването е станало в момент на подмяна на помпи, които изпомпват отпадните води към канализационната мрежа на града. Вместо в канализацията обаче, мръсните води се озовали в река Девинска. Предстои анализ на пробите на речните води, който се очаква да е готов в началото на следващата седмица, научи БНР-Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05